Издания / премиери

Представяне на алманах "Света гора" в София

Редакцията на "Света гора" гостува на "Хеликон - Витоша"

Представяне на алманах "Света гора" в София


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на алманаха за литература, наука и изкуство “Света гора” в София

На 24 март, четвъртък, 18.30 ч.
в книжарница "Хеликон-Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" 68


. Алманахът ще бъде представен от литературния критик Йордан Ефтимов и от доц. д-р Сава Василев - гл. ред. на изданието.


Света гора "Й" е новият брой на Алманах за литература, наука и изкуства, издание на Националното общество за литература и изкуства - "Формула 6" със седалище Велико Търново.

Главен редактор е литературният критик и историк доц. д-р Сава Василев, редактори Радослав Радев, Владимир Шумелов, Огнян Стамболиев, Антония Велкова-Гайдаржиева, графично оформление Нейко Генчев, мултимедия инж. Емилия Моллова.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗДАНИЕТО

Изданието е изключително луксозно, с цветни страници, представящи картини на значими български художници, и приложения-подаръци - книга с езотерична есеистика на Снежана Иванова и диск-мултимедия.

За пръв път "Света гора" има не само редакционна колегия, но и редакционен съвет, в който влизат световно известните драматурзи и писатели
Матей Вишниек (Париж), Лео Бутнару (Кишинеу), Еврин Яхич (Загреб), Йон Мирча (Букурещ), както и писатели от София, Бургас, Варна, Пловдив и Шумен.

В традиционните рубрики за поезия и проза ще намерите интересни български и чужди автори, между които
Варлам Шаламов, Джеймс Джойс, Силвия Чолева, Ивайло Иванов, Матей Вишниек и др. Продължава новооткритата рубрика "Диагнози", в която лекари проследяват причините за кончината на известни писатели. В този брой - материал за Фридрих Шилер. Рубриката "Литературата на Балканите" представя преимуществено словенски поети и белетристи. А традиционната вече "Струни и думи" публикува стихове на Светла Георгиева, поет с китара - можете и да я чуете с помощта на мултимедията. "Словото на художника" отрежда страници на Роман Кисьов и Атанас Нацев. Нова е рубриката "Диаспора" - с нея "Света гора" търси път към литературата, която български автори творят в чужбина. Нова е и рубриката "Литературен архив". Тук за пръв път ще прочетете непубликувани текстове от Кирил Христов, както и текстове от и за Андрей Германов от дългогодишния редактор във Варненското издателство "Г. Бакалов" Красимир Машев. Отбелязани са юбилеи на литературоведи и писатели, както и кончината на незабравими творчески личности. Още по-богата в сравнение с предходните броеве е мултимедията - в нея са представени художниците Иван Обретенов (Варна), Роман Кисьов (Русе), Иван Ганчев (Германия), Галерия "Паневи" (Иваничка, Христо и Габриел Паневи), албум на Светла Геогиева, роман на Васил Колев, песни на юбиляра Владимир Стоянов, авторецитал (рубрика "Аудиограф") на Сашо Серафимов (Добрич). Рубриката "Преглед" включва специални текстове за литературните градове и техните книги - Русе, Варна, Габрово, Добрич, както и още над 100 рецензии на книги.

"Света гора" е най-луксозният и най-съдържателният алманах в България. Той има специална политика, която дава равен шанс на всички талантливи писатели у нас и се опитва да се противопостави на провинциално предубедения софиоцентризъм в българската литература и култура. Изданието е богато илюстрирано.

Автор:
Публикация:
22.03.2011 г. 18:36
Посетено:
1896
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/11946-predstavyane-na-almanah-sveta-gora-v-sofiya