Награди

Николай Милчев е лауреатът на Националната награда "Петя Караколева" за 2009 година

Сродна душевност – сродна поетика

Николай Милчев е лауреатът на Националната награда "Петя Караколева" за 2009 година


◊ СЪБИТИЕТО

Николай Милчев е лауреатът на Националната награда “Петя Караколева” за 2009 година.

Спечелил конкурса в сериозна конкуренция с книгите на Зоя Василева, Цветан Лалов, Георги Марков, Вели Чаушев,
Катя Воденичарова, Станка Пенчева и др., Николай Милчев се родее с поезията на Петя Караколева и книгата му “Само скреж” – лирика детска и пораснала, се нареди достойно в библиотеката на литературния салон “Петя Караколева”.
   
Протоколът за определяне на новия лауреат прочете председателят на журито
Атанас Звездинов, а наградата връчи Елисавета Кехайова – зам.-кмет на община Кърджали.
   

◊ И ОЩЕ

Николай Милчев, чиято книга “Само скреж” бе представена преди няколко месеца в литературния салон “Петя Караколева”, застана пред портрета на Петя и препълнената зала на НЧ “Обединение”, за да слее автор и читател в едно:

“Уважаеми дами и господа,

Скъпа Тамара,

Приемам Националната литературна награда “Петя Караколева” с благодарност и респект. Благодарен съм на съдбата да бъда с вас тази вечер, да бъда сред изтъкнати наши творци, носители на наградата. Благодаря и за щастието, което този миг ми носи. Защото детската литература, и в частност поезията за деца, е всичко, което не можем да си представим, плюс най-изумителните проблясвания на творческата мисъл. Писателите идват и си отиват, книгите им намират или не намират човешките сърца. Словото ги обича или недолюбва. Но децата винаги остават – светли, прозрачни, замаяни от лъчите на истинското слово.

Респектиран съм от името и делото на Петя Караколева – име, което е само нейно, и дело, което само тя можеше да стори. Ако използвам определенията магьосница, фея, русалка с перо и каквото още искате, то все няма да е съвсем точно и пълно за словото на Петя. Нейните книги “Сабята на щурчето”, “Сърцето на солта”, “Жълтият космодрум”, “Най-златното злато” и много други, са 24-каратови златни зърна в нивата на българската литература. Аритметиката не е най-силната ми страна, нито се доверявам толкова много на числата, но книгите й с тираж над половин милион правят от всички нас, докоснали се до нея, милионери на думите.

Не искам да се преструвам и затова поемам риска, като кажа, че нашата литература за деца дълги години боледуваше, креташе, преструваше се на инфантилна, поучаваше и назидаваше, и тъкмо тогава, без никой да й предписва рецепти, тя получаваше най-доброто лекарство – лекарство с име Петя Караколева. Да, Петя беше лекарство, от което талантите оздравяваха. Нейният метафоричен, цветен, дълбок, проникващ и замайващ език отвори един от прозорците, чийто въздух ни опияни. Лаская се, че един от пияните съм аз.

Благодаря на журито, което ме намери достоен, и благодаря на очите ви, които, надявам се, ще ми повярват. Мисля си, че книгата ми “Само скреж” е скромен поклон пред душата на Петя.

Благодаря на всички.”


В чест на новия лауреат на Националната литературна награда “Петя Караколева” прозвуча нейната “Песен за приказката”, а Николай Милчев им отвърна със стихове от “Само скреж”.

Автор:
Тамара Караколева
Публикация:
17.10.2009 г. 17:05
Посетено:
1626
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/8661-nikolay-milchev-e-laureatat-na-natsionalnata-nagrada-petya-karakoleva-za-2009-godina