Награди

Панчо Панчев (Дядо Пънч) с Националната награда за детска литература "Петя Караколева"

Ако искаш вярвай!

Панчо Панчев (Дядо Пънч) с Националната награда за детска литература "Петя Караколева"


◊ СЪБИТИЕТО

На 16 октомври 2007 г. за трети път бе връчена Националната награда за детска литература “Петя Караколева”
.

В Голямата зала на НЧ “Обединение” – Кърджали, светлините притъмняха и музиката на Димитър Ганев поведе малките актьори в пиесата на Петя Караколева “Войната на трите козлета”.

След последния акорд залата притихна, за да чуе думите на Атанас Звездинов за Петя Караколева. Като директор на издателство “Свят” председателят на тазгодишното жури е издал “Сабята на щурчето” на Петя Караколева, с илюстрации на Петър Станимиров” на 7 европейски езика.

На международните панаири на книгата чуждите издателства са искали договори най-вече с Петя Караколева. “Това – каза Атанас Звездинов - бе най-сигурният знак, че книгите на Петя имат стойност не само за българските деца, а за децата по целия свят.” След това Атанас Звездинов прочете протокола за тазгодишния избор на журито. Лауреат на Наградата “Петя Караколева” стана писателят Панчо Панчев за книгата си “Ако искаш вярвай”. В книгата са събрани 13 приказки, а художник на изданието е Йоана Левиева.
        
Заместник-кметът на община Кърджали Красимира Живанова връчи наградата – почетна грамота, статуетка и парична сума, а Панчо Панчев благодари за оказана му чест. Естествено, любимият на децата Дядо Пънч както винаги успя да разсмее залата със своите весели стихове и гатанки.

Великолепен финал на вечерта бе премиерата на “Песен за приказката” – текст Петя Караколева, музика – Димитър Ганев.

Макар че Петя Караколева е преди всичко белетрист, тя стана титуляр на награда за детска литература заради изключителната си популярност като автор на радиопиеси, авторски сериали и радиопредавания за деца (над 500), в които непрекъснато са звучали песни по неин текст и по музика на Димитър Вълчев, Борис Карадимчев, Петър Гюлеметов и др. Сега за първи път музика по нейни творби – пиесата “Войната на трите козлета” и “Песен за приказката” – емблематична за нейното детско творчество, пише млад композитор. Димитър Ганев е написал музиката за 15 минути. “Текстът на Петя е толкова блестящ, че картината сама застана пред очите ми” – сподели той. Аранжиментът и мастерингът са негови, изпълнението – на Атанас Атанасов – актьор в Драматичен театър “Димитър Димов” – Кърджали, и на децата Кристина Тончева и Николета Талева. Беквокалите осигурява Стамен Янев – композитор и аранжьор, тонрежисьор в “Александра студио”. Залата веднага влезе в такт с песента, а още на другия ден мобилните телефони в града на Орфей зазвъняха с “Песен за приказката” – какво по-сигурно доказателство, че Петя е жива, че орфизмът неслучайно изповядва философията “Безсмъртие чрез творчество”.



◊ ЛАУРЕАТ – 2007

Ако светът е сцена, значи ли това,
че зад кулисите и в залата няма никого?

                                Панчо Панчев

Панчо Панчев (Дядо Пънч) е роден на 17.11.1933 г. в София. Завършил е руска гимназия и театрознание. Работи като редактор в Студия за документални филми, в. “Работническо дело”, сп. “Септември”, сп. “Театър”, Студия за анимационни филми, както и като драматург на Музикалния театър, Народния театър за младежта и Центъра за театрално-артистични прояви.

Написал е десетки пиеси („Очи в очи”, „Тайната на старата къща”, „Има ли смисъл да утепваме мечка?”, „Трампа за кукуригу”, „Покана от Париж”, „Вълци нема”, „Голямото имане”, „Пролет по никое време”, „Произшествие” и още пет пъти по толкова), между които и най-играният в чужбина български драматургичен текст – „Приказка за калпаците”.

Много негови пиеси са поставяни от театрите във всички наши градове, от радиотеатъра и от телевизионния театър. Поставяни са също в Русия и всичките й бивши републики, в Германия, Полша, Чехия, Белгия, САЩ, Румъния, Монголия, Сърбия, Унгария, Финландия, Норвегия, Кипър и т.н. Автор е на сборници с разкази, публицистика, стихосбирки, басни, сценарии за анимационни филми, либрета за музикално-сценични произведения.

Панчо Панчев е и автор на пиеси за деца и на десетки книжки със стихотворни гатанки, приказки и стихотворения за малките, романи. Сред неговите книги са: „Зоологическа азбука” - гатанки (1988), „Дузина американски приказки; за сегашни и предишни деца” (1994), „Гатанки за бубулечки и цветя” (1995), „Приказки на един залък” (1995), „Дузина приказки с лъжи” (1997), „Падат снежинки” – стихотворения (1997), “Приказки за театър” (2000), „Приказки за театър - 1 и 2” (2000), „Дневник на слончето Моди” – роман (2001), „Отгатнете градовете!” – гатанки (2002), „Гатанки за лека нощ”, „Стихотворения за тебе” (2004), „С Гошо тука няма скука” (2006), „Ако искаш вярвай” - приказки (2006) и др.

2007-а година е богата на награди за Дядо Пънч: Яна Левиева – художник, и ИК “Жанет-45” печелят наградата за принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов” с книгата на Панчо Панчев “Ако искаш вярвай”. През 2007 г. Съюзът на българските писатели го отличава за цялостното му творчество. През същата година той става авторски носител на Националната награда “Константин Константинов”, а с “Ако искаш вярвай” печели Националната награда за детска литература “Петя Караколева”.

“Ако искаш вярвай” съдържа 13 приказки с десертчета и е поредната остроумна, сладкодумна и мъдра книжка за деца на Панчо Панчев – същият онзи весел писател с устна хармоничка, който на Световния форум на книгата “Библиобраз” в Москва накара важната г-жа Буш, сериозната г-жа Путина и свенливата г-жа Първанова да пеят в хор “Зайченцето бяло” по текст на Леда Милева.
Автор:
Тамара Караколева
Публикация:
19.10.2007 г. 15:06
Посетено:
3007
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/4678-pancho-panchev-dyado-panch-s-natsionalnata-nagrada-za-detska-literatura-petya-karakoleva