Награди

Изложбата „София – 100лица в Балканската война“ на НВИМ е отличена за иновативен подход при взаимодействие с публиката

Награди „Наследство“ за 2022 г. на Сдружение „Български музеи"

На официалната церемония по връчването на наградите „Наследство“ за 2022 г. на Сдружение „Български музеи“ Националният военноисторически музей беше отличен в категорията „Събития и работа с публики“ за проекта „София – 100лица в Балканската война“.

Престижната награда се присъжда за иновативния подход при ангажирането на публиката като съавтор в процеса на реализиране на изложбата, посветена на 110-ата годишнина от Първата балканска война. Призът е оценка за усилията на НВИМ за приобщаване на посетителите към съвременните музейни практики за фокусиране на вниманието не само върху историческите факти, но и върху тяхната свързаност и рефлексия върху настоящето. За пръв път публиката сама определя значимите за нея теми, които с помощта на различни съвременни похвати са експозиционно организирани, за да интерпретират от нетипична гледна точка историческото и културното наследство.

Проектът „София – 100лица в Балканската война“ е реализиран с финансовата подкрепа на Столична община в партньорство с Българска национална филмотека, Фонда за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Йоанна“, Фондация „Активна историческа карта“, образователната платформа Уча.се, Научния архив на БАН и историка и колекционер Любомир Юруков. Дизайнът е осъществен от фирма „АРКА-Л.Т.Д.“.

Наградите „Наследство“ се присъждат от 2016 г. и отбелязват приноса на институциите на паметта към съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на България в три категории. Заедно с Националния военноисторически музей в останалите две категории – „Музей на годината“ и „Образователна инициатива“ за 2022 г. бяха отличени съответно Градска художествена галерия – Пловдив, за проекта „Реставрация на сграда и обновяване на Постоянна експозиция“, и Исторически музей – Асеновград, за Мисия: „Уредник!“.

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
21.04.2023 г. 13:37
Посетено:
365
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/36779-izlozhbata-sofiya-100litsa-v-balkanskata-voyna-na-nvim-e-otlichena-za-inovativen-podhod-pri-vzaimodeystvie-s-publikata