Награди

Севда Севан - с наградата за детска литература на името на Петя Караколева

Награда за слънчевата памет на детството

 СЪБИТИЕТО
 
“Приказки за Нил, Паган и Бияйна” на Севда Севан спечели ежегодната награда в Националния конкурс за детска литература на името на Петя Караколева.

Наградата е учредена от СБП и Община Кърджали за новоизлязла книга, издадена в предходната година, и се връчва на 21 октомври – Деня на Кърджали.

Миналата година тя отиде при детския писател Кирил Назъров за неговата книжка “Цветница”.

Тази година за наградата се състезаваха 26 произведения в областта на детската литература от автори от цялата страна.


◊ ЗА АВТОРКАТА

Севда Севан (Франсухи Кеворк Бахчеджян) е родена на 6.11.1945 г. в гр. Нова Загора. Родителите й са преселници от Турция след геноцида на арменците от 1915 г. Завършва българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”.

Авторка е на стихосбирката “Камък върху камък”, на книгата с пътеписи “Това е мой дълг” и на романа-трилогия “Родосто, Родосто”, “Някъде на Балканите” и “Дер Зор”. От 1994 г. ръководи първото посолство на Република Армения в България.
    
С първата си детска книжка “Приказки за Нил, Паган и Бияйна” спечели ежегодната награда за детска литература на името на детската писателка от Кърджали Петя Караколева. 


◊ ЗА ПЕТЯ КАРАКОЛЕВА И ПИСАНЕТО ЗА ДЕЦА

Севда Севан сподели, че е горда да внесе своя принос за опазване паметта на достойната дъщеря на Кърджали, Родопите и България Петя Караколева, която с художествения език на правдата и любовта към децата и родината показа богатата българска душевност и моралните ни ценности. Затова книгите й са преведени на 7 езика в над 400 000 тираж.
    
Писането за децата е нещо много по-отговорно, по-деликатно, по-сладко и по-истинско, сподели Севда Севан.

И го доказва с първата си детска книжка, в която има много мъдър смях и много голяма надежда за любовта към родното и красивото. А така и много светлина в паметта на хората, които идат...
И за бъдещето, което започва с децата и техните усмивки.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
20.10.2006 г. 15:29
Посетено:
947
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/2894-sevda-sevan-s-nagradata-za-detska-literatura-na-imeto-na-petya-karakoleva