Награди

Петя Караколева и Мая Дългъчева – достойни една за друга

Връчване на Националната награда за детска литература „Петя Караколева”

Петя Караколева и Мая Дългъчева – достойни една за друга


◊ НАГРАДАТА

Какво е приказката? Тя е…
какво е и сама не знае,
че може, може ето там
да бъде портокал голям,
че може, може ето тук   
да бъде пролетен капчук,
да бъде слънце и звезда,
да бъде живата вода,
да бъде нещо друго живо
и интересно, и красиво…


И тази година ритуалът започна с "Песен на приказката" – текст
Петя Караколева, музика Димитър Ганев, в изпълнение на актьора Атанас Атанасов и деца, защото: “Когато знаеш кое е най-златното злато, никак не е трудно да направиш хубавото още по-хубаво.”

С тези думи на Петя Караколева от романа-приказка „Най-златното злато” вече 9 години се връчва Националната литературна награда.

Един след друг статуетката, изработена от Емил Пенчев, поемаха
Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев, Атанас Звездинов, Николай Милчев, Весела Фламбурари, Анелия Сенгалевич, Румяна Капинчева. И заедно със статуетката понасяха отговорността на лауреатското звание “Петя Караколева”, за да откриват нови пътеки към сърцата на най-непредубедените критици – децата.

Не само лауреатите на Националната литературна награда се състезават. Самата Петя Караколева продължава да работи за България и след смъртта си, конкурирайки се с най-добрите детски писатели в света. В класацията на 20-те най-велики детски книги за 2012 година нейният роман-приказка „Най-златното злато” заема 9-о място, няколко места пред Джани Родари и неговите „Приказки по телефона”, а Петя Караколева е единственото българско присъствие. В българската класация за 2012 година „Най-златното злато” е на първо място,  пред автори като Валери Петров и неговите „Пет малки приказки” и Елин Пелин с „Ян Бибиян”. Това прави наградата на нейно име още по-престижна.

Девет години Петя е вдъхновение за родния си град, където вече са традиция детските фестивали, конкурси и творчески работилници; където студентите изучават нейното творчество, за да влязат отново в училищата нейните думи: “Когато знаеш кое е най-златното злато, никак не е трудно да направиш хубавото още по-хубаво.”


◊ ТАЗИ ГОДИНА

Тази година жури с председател Петър Анастасов и членове: Банко Банков,
Благовеста Касабова, Елица Мавродинова и Иванко Маринов единодушно излъчи за лауреат Мая Дългъчева. След като прочете протокола, Петър Анастасов заяви, че приказките, стиховете, песните, куклените пиеси, мюзикълите на Мая Дългъчева отдавна напуснаха пределите на България и се издават и изпълняват на все повече европейски езици, а по стилистика и дълбочина и двете с Петя Караколева пренасят през времето приказността и мъдростта на „Малкият принц”, любим и на възрастни, и на деца.

Елисавета Кехайова – заместник-кмет на община Кърджали, изтъкна, че чрез наградата „Петя Караколева” Кърджали е станал притегателен център за съвременните български писатели и поети, творещи за деца, а тази година в лицето на Мая Дългъчева наградата има лауреат, който като Петя Караколева е сравняван с Екзюпери.

Книгата „Приказки от Оная гора”, спечелила националния конкурс „Петя Караколева”, е илюстрирана от Петър Станимиров – художникът, работил в екип с Петя. От сцената прозвучаха неговите думи: „Петя е човекът, заради който обичам да рисувам детски книги! Тя ми показа колко сериозно нещо е да твориш за деца, научи ме да откривам символиката и да обръщам внимание на тъй важните дребни детайли. Не мога да се примиря с мисълта, че я няма и тя винаги присъства в рисунките ми, скрита зад някоя тревичка. Радостта да работиш с Петя - това е нещо, което ми липсва и няма да изпитам никога повече. Поклон, красив мой, пъстър фойерверк!” „Приказки от Оная гора” на Мая Дългъчева е номинирана и за националната награда за издадена книга „Христо Г. Данов”.

Обсипаната с подаръци, цветя, поздравителни адреси и много-много обич Мая Дългъчева с треперещ от вълнение глас благодари за наградата, която за нея е още една вълшебна среща с Петя Караколева. „Търсете, намерете книгите й, нейните невероятни романи-приказки и ги четете. Четете я, тя е автор от световна величина” – с тези думи Мая Дългъчева дари паричния израз на своята награда, за да помогне за издаването на романа „Къщата сутрин”. - За мен истинската награда е статуетката, изработена от Емил Пенчев, както и картината, подарена от него, и всичко, с което ме дарихте тази вечер, израз на вашата обич. Но най-най-най-голямата ми награда е, че съм лауреат на наградата „Петя Караколева”, която – за съжаление – откриваме едва след смъртта й. Но съм сигурна, че нейното време най-сетне дойде, че децата на България най-сетне ще могат да се докоснат до нейните невероятни приказки.”

Децата на Кърджали отговориха на нейните думи с концерт, посветен на Мая Дългъчева и Петя Караколева – две достойни една за друга поетеси и писателки за деца и възрастни.

Втори лауреат на Националната литературна награда „Петя Караколева” прави дарение в полза на творческото наследство на писателката. Първа бе Румяна Капинчева – лауреат на наградата за 2012 година, която направи възможно издаването на романа „Сърцето на солта”.


◊ ВИЗИТКА

Мая Дългъчева е родена на 05.05.1967 в гр. Стара Загора. Автор е на стихосбирките: "Семки от ябълката" (2000, ИК “Марица”), "Друга приказка" (2005, ИК “Жанет 45), “Девети дом” (2010, ИК “Жанет 45”), „Приказка за малките неща” (2011, ИК “Захарий Стоянов”).

За деца е публикувала книгите: "Слон и чадър" (1999, ИК “Дамян Яков”), “Скубльо – надхитреният пират”, “Стрина Мецандра на маскен бал” (2003, ИК “Хермес”), “Папийонка за великия Щуралди”, “Подслон за Триточка” (2004, ИК “Хермес”); "Как гъсеничката се събуди или как се раждат пеперуди", "Как се лекува лъвски страх без пердах" (2007, ИК “Багри”); “Как едно петле се разболяло и без него слънцето изгряло”, “Как един ден белият свят бил оцветен” (2008, ИК “Багри”); "Пъстри приказалки" (2007, ИК “Жанет 45”), "Коледните чудеса" (2008, ИК “Жанет 45”), “На какво ухае зимата” (2010, ИК “Дамян Яков”), “Уча азбуката с гатанки” (2011,  ИК “ПАН”), “Лодка с патешка походка” (2011, ИК “ПАН”), “Приказки от Оная гора” (ИК “Жанет 45”, 2012).

Автор на редица куклени пиеси и мюзикъли за деца. По нейни текстове са създадени също над 100 детски песни, част от които присъстват в учебниците по музика за начална степен.

Автор и редактор в поредицата издания с образователно-възпитателна насоченост за предучилищна възраст "Първите седем".
 
Носител на наградите:
. "Златен век" – Министерство на културата, 2006
. Втора награда в международния конкурс за приказка “Europe in a fairytale”, 2007
. Наградата на Съюза на българските писатели в раздел “Детска литература”, 2009
. Национална награда за детска литература "Константин Константинов" в категория "Автор", 2009
. Национална награда за детска литература „Петя Караколева” за 2013 година.

Книгата, с която Мая Дългъчева спечели Националната литературна награда „Петя Караколева”, е номинирана и за националната награда „Хр. Г. Данов”.

Автор: Литературен салон „Петя Караколева”
21.12.2013 г. 12:54
Посетено: 2274
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/18343-petya-karakoleva-i-maya-dalgacheva-dostoyni-edna-za-druga