Награди

Връчване на Националната награда за детска литература „Петя Караколева”

Румяна Капинчева – лауреат за 2012 година

Връчване на Националната награда за детска литература „Петя Караколева”
Румяна Капинчева. Снимка: Валентина Иванова


◊ НАГРАДАТА

“Когато знаеш кое е най-златното злато, никак не е трудно да направиш хубавото още по-хубаво.” С тези думи от романа-приказка „Най-златното злато” на Петя Караколева вече осем години се връчва Националната награда за детска литература, учредена на нейно име от Община Кърджали и Съюза на българските писатели.

Статуетката, изработена от Емил Пенчев, през годините се връчваше на Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев, Атанас Звездинов, Николай Милчев, Весела Фламбурари и Анелия Сенгалевич. И заедно със статуетката те понасяха отговорността на лауреатското звание “Петя Караколева”, за да откриват нови пътеки към сърцата на най-непредубедените критици – децата.

Осем години Петя Караколева е вдъхновение за Кърджали, където вече са традиция детските фестивали и конкурси, творческите работилници за млади поети и художници.


◊ ТАЗИ ГОДИНА

Тази година жури в състав: Анелия Янковска-Сенгалевич – председател, лауреат на Наградата „Петя Караколева” за 2011 г., член на СБП, и членове: акад. Благовеста Касабова, член на УС на СБП; Кирил Назъров – лауреат на наградата „Петя Караколева” за 2005 г., член на СБП; Иванко Маринов – директор на РБ „Н. Й. Вапцаров” – Кърджали, член на СБП, и Елица Мавродинова – носител на много национални награди за поезия, член на СБП и един от учредителите на литературния салон „Петя Караколева”, трябваше за изберат новия лауреат измежду 37 кандидати.

Румяна Капинчева – лауреатът за наградата „Петя Караколева” за 2012 година, спечели националния конкурс с книгата си „Зъбчетата”.

Родена през 1958 г. в Тутракан,
Румяна Капинчева завършва езикова гимназия в Добрич с немски език и работи като преводач. Мечтае да се занимава с театър, но съдбата я превежда през ВФСИ – Свищов, специалност счетоводна отчетност. Преминава през много предприятия и длъжности, докато е избрана за зам.-кмет по културата, финансите и социалните дейности в община Тутракан. След преживяна тежка болест се отдава на писане и творческият й архив наистина е завиден: поезия и проза за деца и възрастни, вкл. романи, песни по нейни текстове, 38 пиеси, обединени в 5 тома, някои от които поставяни в чужбина. Според Румяна Капинчева децата от малки първо трябва да се научат на изящество във взаимоотношенията между хората.


◊ ОЩЕ ОТ ПРАЗНИКА

Представяйки новия лауреат, Анелия Сенгалевич направи интересна релация на наградената книга „Зъбчетата” с незабравимия Ох Зъбчо, създаден от Петя Караколева станал централен герой на радиосериал, на учебното помагало „Ох Зъбчо”, на много пиеси, стихове, приказки, поеми, песни и 4-сериен научно-художествен филм.

Наградата връчи зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова, а заедно със статуетката „Петя” новият лауреат получи и картина от Емил Пенчев – автор на статуетката. Своя рисунка по приказка на Петя й подари Елиз Тасим от НЧ „Огнище” с. Стремци. Детска рисунка, създадена в арт работилницата, и цветя поднесоха представителите на ОДК, Кърджали, а цветя и поздравителни адреси - НЧ „Обединение 1913”, ОУ „Кирил и Методий”, Художествената галерия „Станка Димитрова”, ОУ „П. К. Яворов”, Литературният клуб към ГПЧЕ „Хр. Ботев”, Дружеството на художниците,  ДКТ „Д. Димов”.

На милите думи Румяна Капинчева отговори със стихотворение, посветено на Петя Караколева:

Долавяте ли? Някой е в ефира.
Пристъпва и погалва със ръка
душите ни, защото в тях намира
към детството отворена врата.

Дали е приказната фея,
дошла истории да ни реди,
Шехерезада, въплътила се във нея,
изкусна разказвачка на мечти?

Дали е нежна пеперуда,
магически разтваряйки криле,
и без да ни остави във почуда,
към тайнството желае да ни понесе?

Дали със думите рисува
един прекрасен, мъдър свят,
а той на всекиго се струва
със нейното присъствие богат.

Видението мисля, че е Петя,
Дошла е, за да бъде с нас.
Тя пали пламъчето, дето свети
и осветява земния ни час.


В чест на новия лауреат пяха и играха децата от детските градини „Чайка” и „Баба Тонка”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и школите към НЧ „Обединение 1913” - дом на литературния салон „Петя Караколева” и организатор на събитията по националната награда.

По традиция актьорът Атанас Атанасов и деца изпълниха „Песен за приказката” по музика на Димитър Ганев и текст на Петя Караколева:

Какво е приказката? Тя е…
какво е и сама не знае,
че може, може ето там
да бъде портокал голям,
че може, може ето тук
да бъде пролетен капчук,
да бъде слънце и звезда,
да бъде живата вода,
да бъде нещо друго живо
и интересно, и красиво…
Къде е приказката? Тя е…
къде е и сама не знае,
че може да е в розов цвят,
в шума на весел водопад,
в гласа на горския скорец,
в брадата на добър мъдрец,
в черупката на охлюв стар,
в короната на хитър цар,
в росата, вятъра, снега,
във песъчинка на брега…
Какво е приказката? Тя е…
какво е и сама не знае…
Къде е приказката? Тя е…
къде е и сама не знае…
Но от началото до края
е приказка – това се знае!

Автор:
Литературен салон „Петя Караколева”
Публикация:
30.03.2013 г. 20:49
Посетено:
2734
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/16685-vrachvane-na-natsionalnata-nagrada-za-detska-literatura-petya-karakoleva