Награди

Анелия Янковска-Сенгалевич с Националната награда за детска литература "Петя Караколева"

С книгата си "7 дни чудесни" детската писателка стана седмия лауреат на наградата

Анелия Янковска-Сенгалевич с Националната награда за детска литература "Петя Караколева"


“Когато знаеш кое е най-златното злато, никак не е трудно да направиш хубавото още по-хубаво.”
 

С тези думи от романа-приказка „Най-златното злато” вече седем години се връчва Националната награда за детска литература „Петя Караколева”.

Един след друг статуетката, изработена от Емил Пенчев,  поемаха
Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев (Дядо Пънч), Атанас Звездинов, Николай Милчев, Весела Фламбурари. И заедно със статуетката понасяха отговорността на лауреатското звание “Петя Караколева”, за да откриват нови пътеки към сърцата на най-непредубедените критици – децата.

На 13 октомври 2011 година към тях се присъедини Анелия Янковска-Сенгалевич с книгата си „7 дни чудесни”.

Анелия Янковска-Сенгалевич
 е завършила СУ „Св. Кл. Охридски“, специалност „Българска филология“. Член е на Съюза на българските писатели от 2008 година. Автор е на 4 книги. Пише приказки и пиеси за деца, както и поезия за възрастни. Работи като преподавател в 73. СОУ "Владислав Граматик", гр. София. Носител е на първа награда и златен медал от национален студентски конкурс за поезия „Димчо Дебелянов“ – гр. Копривщица (1977), и награди от VІІ Национален конкурс за поезия „Веселин Ханчев – гр. Стара Загора (1990), и от ІІ Национален литературен конкурс за учители „Васил Карагьозов“ – гр. Ямбол (2010).

Весела Фламбурари, председател на тазгодишното жури: „Децата на град Кърджали са невероятни късметлии, защото точно в техния град е израснала такава приказничка като Петя Караколева. Затова е толкова важно красивите мечтания на Петя да се четат тук. Важно е до детските ръчички и сърца да достигнат „Графиня Лък” и „Най-златното злато”. Защото историите на Петя са много интересни и поетични. Сега, когато Петя се е преродила в награда за детска литература, Кърджали отново посреща лауреат. А през тази, 2011 година, наградата "Петя Караколева" отива у една детска писателка, която е известна като Пеперудко в понеделник, весела като зайци-кукурайци във вторник, загрижена като мама патица в сряда, нарисувана в четвъртък, дъждовна в петък, самоходна къщурка в събота и нахлапачена и намустачена в неделя. Тя така обича да си играе, че никога не пропуска да ви подари панделка с чудесен цвят на рождения ви ден. Искате ли една такава писателка да вземе наградата? Да? Браво! Значи и вие сте съгласни с журито, което вчера, 12 октомври, в град София обяви за седми лауреат на наградата „Петя Караколева” писателката Анелия Янковска-Сенгалевич.”

За наградата се състезаваха 40 автори, а литературният критик
Благовеста Касабова, детската писателка Нели Дечева, писателите от Кърджали Иванко Маринов и Иво Георгиев и председателят на журито Весела Фламбурари, лауреат на наградата за 2010 година, предлагат на ръководството на Съюза на българските писатели и на Община Кърджали да бъде учреден и национален приз на името на Петя Караколева за първа детска книга на млад автор.

В отговор Анелия Янковска-Сенгалевич заяви: „Изказвам изключителната си благодарност на съорганизаторите община Кърджали и СБП, че ме удостоиха с лауреатското звание „Петя Караколева” за престижната национална награда, учбредена на името на видната писателка от град Кърджали.

Развълнувана съм от това признание и чест, защото съм била сътрудник в БНР, програма „Христо Ботев”, рубриките „
Ранобудно петленце”, „Зайченцето бяло”, „Ринги, ринги рае” и сп. „Светулка” – онези рубрики, в които и вашата именита и талантлива съгражданка Петя Караколева е отдала своята творческа енергия, вдъхновение и сили.

Благодаря ви още веднъж за високо отличие.”


Наградата бе връчена от зам.-кмета на град Кърджали Елисавета Кехайова, а поетесата Вилдан Сефер поднесе поздравления от името на областния управител Иванка Таушанова.

Децата на Кърджали по традиция поздравиха новия лауреат с театрално представление („Спирка Приказландия” от Даниела Попова) и с концерт от най-добрите си изпълнения. Новото беше участието на млади поети, които бяха посветили свои творби на град Кърджали, вдъхновени от стихосбирката на Петя Караколева „Песни за моя град”.


√ Наградената книга с приказки
на детската писателка Анелия Янковска-Сенгалевич може да закупите от книжарница "Книгосвят" -> 7 дни чудесни”.
Автор:
Литературен салон „Петя Караколева”
Публикация:
14.10.2011 г. 13:51
Посетено:
2090
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/13343-aneliya-yankovska-sengalevich-s-natsionalnata-nagrada-za-detska-literatura-petya-karakoleva