Награди

Весела Фламбурари – лауреат 2010 на Националната награда за детска литература "Петя Караколева"

Наградената книга е „Приказки за театър”

Весела Фламбурари – лауреат 2010 на Националната награда за детска литература "Петя Караколева"


◊ СЪБИТИЕТО

Весела Фламбурари е новият носител на Националната награда за детска литература “Петя Караколева, а наградената книга – „Приказки за театър”.

Досега статуетката Петя, дело на скулптора Емил Пенчев, са получили Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев,
Атанас Звездинов и Николай Милчев.

Председател на журито тази година бе
Николай Милчев, а членове – Благовеста Касабова, Мая Дългъчева, Иво Георгиев и Иванко Маринов.

В конкурса участваха 25 книги на български автори, а номинираните са
Весела Фламбурари, Юлия Спиридонова и Кети Бозукова.

"С Петя ме свързват три неща – сподели новият лауреат. – На първо място, това е любовта към фентъзи–историите за деца; следващо е българското радио, където и двете сме работили за предаването „Ранобудно петленце”, третото – сериозността, с която възприемаме детската литература”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАУРЕАТА

Весела Николова Фламбурари е родена на 17.01.1967 г. в гр. Добрич. Завършила е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорско майсторство за куклен театър", в класа на проф. Николина Георгиева, и СУ "Св. Климент Охридски", специалност "История и теория на световната култура" с научен ръководител проф.
Ивайло Знеполски. Създател и водещ на детското неделно предаване "Тинтири-Минтири", програма "Хр. Ботев" на БНР (1993-2000), автор на тринадесет епизода "Приказчици" от телевизионната поредица на БНТ "Лека нощ, деца!" (2008) и на нови тринадесет епизода "Приказчици" от същата поредица на БНТ (2009).

Автор на книги за деца и юноши: "Приказки за мъничета", "Приказки от горната земя" (кн. първа: "Мина, магиите и бялата стъкленица", и кн. втора: "Мина и магията за предсказание"), "Приказчици" (2006), "
Миличко мое тефтерче! Съчиненията на малката мишка Метличина" (2009), "Приказки за театър" (2009). Участвала е в професионални фестивали и семинари в Прага, Шарлевил-Мезиер, София, Болоня, Атина и др. по теми, свързани с актьорското майсторство в кукления театър, историята и теорията на вълшебната приказка, детската драматургия и др.


В чест на новия лауреат и по случай Деня на Кърджали в Дома на културата се състоя тържествен концерт.


Автор:
Литературен салон 'Петя Караколева"
Публикация:
21.10.2010 г. 14:26
Посетено:
2500
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/10960-vesela-flamburari-laureat-2010-na-natsionalnata-nagrada-za-detska-literatura-petya-karakoleva