Награди

Връчване на литературната награда "Блага Димитрова" за 2010 г.

Ежегоден конкурс на Национален граждански форум “Българка” за произведения на морално-етична тема, написани от жени

◊ СЪБИТИЕТО

НГФ “Българка” има удоволствието да Ви покани на връчването на литературната награда "Блага Димитрова" - 2010 г., която се присъжда на Александрина Пендачанска
за романа й "Da capo".

Церемонията е на 12 юни (понеделник) от 18 часа
в салона на Демократи за силна България - София, ул. "Витоша" № 18 (вход от ул. "Кърниградска").

Впечатления от книгата ще сподели Стефан Тафров.


Заповядайте! Очакваме Ви, за да поздравим оперната прима с литературната награда!


◊ ЗА КНИГАТА

Ада, Филип, Андрей, Ана - кои от героите на тази съвременна история ще намерят сили да простят непростимото, да разрушат, за да построят наново, да обичат въпреки страха, да преминат оцелели през изпитанията, на които животът ги подлага?

„Има ли невинни родители?” пита един от героите на този разказ, който освен за любов и приятелство, е и за майки и бащи, изгубили или преоткрили някъде по пътя своите деца.

В първия си роман Александрина Пендачанска ни сблъсква лице в лице с редица деликатни теми и доскорошни табута – болестта рак, секса, ксенофобията, хомосексуалността, войната и религията. "Da capo" ни връща и към някои изконни въпроси - за вечното търсене на щастието и за изцелителната сила на любовта. Онази голяма, всепоглъщаща любов, в която Ада и Филип може би ще успеят да пресътворят себе си и да започнат отначало.


◊ ЗА КОНКУРСА

Конкурсът се провежда от 1999 г., като от 2003 г. наградата е на името на Блага Димитрова.

Конкурсът не се обявява предварително. Специална комисия следи изданията през предходната година, номинира произведения, оценява ги и взима решение за наградата.

Носителки на литературната награда през годините са: Севда Костова, Милена Авонеди, Маргарита Петринска, Светлана Дичева, Нина Пищикова, Анелия Гешева, Ани Дръндарова (посмъртно), Божидара Цекова, Керана Ангелова,  Катя Зографова.
Автор:
Любомир Ангелов
Публикация:
11.07.2010 г. 01:50
Посетено:
2331
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/10438-vrachvane-na-literaturnata-nagrada-blaga-dimitrova-za-2010-g