След-и

Хасково посрещна новия брой на списание "Южно утро"

Събитието се организира от Гражданско сдружение "Родопско утро" и премина при спазване на всички противоепидемични мерки

На 21 октомври в Регионална библиотека "Христо Смирненски" в Хасково Гражданско сдружение "Родопско утро" организира творчески рецитал, посветен на третия брой на списанието за общество, култура и литература "Южно утро". 

С кратко слово водещият Антон Атанасов привества участниците. Литературната вечер откри със свои стихове поетът Хубен Стефанов. В началото той се обърна към младежите в залата и им пожела да бъдат следващото поколение будители. Петър Ванчев представи две стихотворения, като едното от тях беше посветено на голямата българска поетеса Миряна Башева, която ни напусна тази година. Рециталът продължи Ясен Калайджиев, който в последно време представя себе си повече в областта на прозата. Той представи едни от първите си стихове, които е писал в средата на 90-те години на миналия век. 

Антон Атанасов отново взе думата и прикани всеки един от младежите в залата да се представи. Първа беше Нели Делева. Тя прочете своето стихотворение "Последен подпис". След нея на сцената се изяви Ивайло Николов, който представи една от първите си творби, носеща заглавието "Есен". Още с излизането си Виктория Георгиева показа на всички, че има дар слово. Тя изрецитира стиха си "Страхуваш ли се". Последна беше Айлин Гюджен. Момичето призна, че пише от пети клас и представи стихотворението си "Искам един нов живот", с което е спечелило първо място в училищен конкурс.

Рециталът продължиха дамите в залата. Мариана Ангелова благодари на организаторите за това, че дават трибуна на младите. Тя прочете две творби от книгата си "Танц върху жарава". Дългогодишният учител Величка Тилева също представи няколко стихотворения. Най-голямо впечатление на публиката направи творбата й "Носталгия", която е написала по време на пребиваването си в Щатите. С нея тя искаше да покаже, че чак когато човек отиде в чужбина, разбира, че родината му е най-хубавото място на света. 

Литературната вечер продължи с авторски творби на председателя на сдружението Стойка Мариновска. След това водещият Антон Атанасов, който е и неин заместник, й благодари от името на всички за неуморния труд, който родената в Ивайловград поетеса полага във връзка със списание "Южно утро". Той изрецитира най-новото си стихотворение "Писмо до татко", което е било повлияно от една от най-великите творби на Павел Матев, носеща името "Писмо до мама".

 

Автор:
Антон Атанасов
Публикация:
21.10.2020 г. 18:42
Посетено:
646
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/31877-haskovo-posreshtna-noviya-broy-na-spisanie-yuzhno-utro