След-и

Среща с Изтока в Борисовата градина

Фестивал на източните култури и изкуства

Среща с Изтока в Борисовата градина


В събота софиянци станаха свидетел на първия по рода си фестивал на източните култури и изкуства. Проявата, организирана от Асоциация АРАБИС и наречена „Изток в парка“, събра на едно място артисти и организации, представящи различни лица на цивилизациите от цяла Азия.

Между 16 и 20 часа в слънчевия съботен следобед Лятната сцена на Борисовата градина и алеите около нея бяха изпълнени с любители на източните култури, на необичайното и непознатото, както и с минувачи, заинтригувани от разкрилата се пред очите им ориенталска пъстрота. На различните щандове хората имаха възможност да се запознаят с изящните японски изкуства темари, енсо и икебана, с традиционното арабско рисуване с къна, с индийски и близкоизточни бижута и ястия, с дрехи и занаятчийски произведения от страни като Пакистан и Мароко.

В зелените площи наоколо три различни школи по йога показаха на живо своите практики, а любопитните се спираха за дълго пред окиченото с поезия „хайку дърво“. Специален кът беше отделен за представянето на новия български документален филм Invisible Strings Project.   

Програмата на сцената беше открито с изпълнение на формация групата KaBoom – една от двете К-поп групи, взели участие във фестивала. Последваха демонстрации на китайските бойни изкуства тай-чи и у-дан кунг фу, на филипинската военна система пекити-търша кали, арабски и индийски танци. Особен възторг предизвика Капка Кумар, която спретна на сцената импровизирано обучение за малки и големи в духа и техниката на индийския танц. Вечерта приключи със спиращото дъха огнено шоу на Body, Mind & Soul Training.

Успехът на първия „Изток в парка“ показва, че България има потенциала да изпълни с реално съдържание старото клише за „мост и кръстопът между културите“, смятат организаторите от АРАБИС. „Окрилени сме от това колко се забавляваха всички, от интереса, който проявиха и имаме желание да превърнем фестивала в ежегодно събитие“, споделя Виктория Тошкова, която е координатор на проекта.

„Изток в парка“ се проведе с подкрепата на Столична община в рамките на кампанията, промотираща кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019. Генерален спонсор на съботната проява бяха Катарските авиолинии, които раздадоха и награди на публиката.

Асоциацията за развитие на арабо-български инициативи и сътрудничество (АРАБИС) е създадена през 2010 г. с мисията да изгражда и развива културни, социални и търговски връзки между България и страните от Арабския свят. Освен „Изток в парка“ има зад гърба си културни вечери, организирани съвместно с посолствата на различни арабски държави, участия във фестивали като „София диша“, „Тера Мадре“ и бургаския „Включи града“, а също така и дейност по различни европейски проекти и инициативи за младежка заетост.



Автор:
Асоциация АРАБИС
Публикация:
10.09.2013 г. 13:41
Посетено:
1290
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/17567-sreshta-s-iztoka-v-borisovata-gradina