Сцена / екран / ефир

Франко Дзефирели и Мария Калас на фокус в програмата на "Киномания"

Ще гледаме филми, посветени на оперното изкуство

Франко Дзефирели и Мария Калас на фокус в програмата на "Киномания"
Кадър от филма "Травиата"

◊ "КИНОМАНИЯ" 2023

37-мото издание на “Киномания” през ноември тази година ще има специален фокус върху операта. Поводът е 100-годишнината от рождението на Франко Дзефирели – режисьорът, майстор на оперните постановки за сцена и голям екран. 

“Киномания” ще представи предварителна програма с четири знакови оперни филма на Франко Дзефирели от 13 до 15 ноември във Филмотечно кино “Одеон”.

На 13 ноември от 18:00 ч. е прожекцията на филма „Бохеми“, създаден от Франко Дзефирели в средата на 60-те години на XX век. Западногерманската филмова продукция на едноименната опера на Пучини от 1896 г. е заснета в миланско студио, като певците играят въз основа на собствени предварителни аудиозаписи. Финалният запис във филма е записан в Мюнхенската опера под диригентската палка на Херберт фон Караян.

На 14 ноември ще гледаме „Травиата“. Музиката на филма на Дзефирели, изпълнена от оркестъра на Метрополитън опера под диригентството на Джеймс Ливайн, печели награда „Грами“ за най-добър оперен запис.

На 15 ноември зрителите ще могат да видят още два от оперните филми на Франко Дзефирели с участието на Пласидо Доминго – „Селска чест“ и „Палячи“. Първоначално италианската телевизионна мрежа RAI проявява интерес към запис на живо на премиерата на „Селска чест“, но Дзефирели иска да я заснеме (също както и в случая с „Палячи“) като филм, а не като сценична продукция на живо. За по-голяма автентичност някои сцени са снимани и на място във Визини, Сицилия. „Палячи“ е заснет в Ла Скала под диригентството на Жорж Претр в ден, когато няма официално оперно представление. Филмът е показан извън конкурсната програма в Кан през 1987 г., а Дзефирели получава награда „Еми“ за най-добър режисьор в категорията „Програмиране на класическа музика”.

В рамките на основната програма на “Киномания” ще гледаме на голям екран друга голяма оперна звезда - Мария Калас. Парижкият ѝ дебют от 19 декември 1958 г. е знаменито събитие, за което днес представа ни дава филм, щателно възстановен от наскоро намерените оригинални 16-милиметрови ленти и новооткрит звуков източник. В рамките на “Киномания” са планирани три прожекции – на 18, 26 и 27 ноември.

 

◊ ОЩЕ ЗА КИНОФЕСТИВАЛА

"Киномания" ще се проведе в НДК (зала 1 и кино „Люмиер“), както и в партньорски кина в София („Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, G8, кино „Влайкова“ и зала „Славейков“), Пловдив („Лъки Дом на киното“) и Варна (Фестивален и конгресен център). Какви са акцентите на "Киномания" в Зала 1 на НДК може да прочетете в статията в "Културни новини" ТУК.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
02.11.2023 г. 17:58
Посетено:
591
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/37950-franko-dzefireli-i-mariya-kalas-na-fokus-v-programata-na-kinomaniya