Празници / фестивали

Какви са акцентите на "Киномания" в Зала 1 на НДК

Фестивалът предстои през ноември в София, Пловдив и Варна

Какви са акцентите на "Киномания" в Зала 1 на НДК
Кадър от филма „Наполеон“ на Ридли Скот

37-мото издание на “Киномания” предстои през ноември 2023 г. Прожекциите ще бъдат в НДК (Зала 1 и кино "Люмиер") и в партньорските киносалони - "Одеон", "Дом на киното", "Евро Синема", "G8", кино "Влайкова" и зала "Славейков" в София, както и в "Лъки Дом на киното" - Пловдив и Фестивален и конгресен център - Варна. Вече са в продажба и билетите за прожекциите в Зала 1 на Националния дворец на културата.

Организаторите на фестивала представят световните акценти във филмовата програма в Зала 1 на НДК.

На 18 ноември от 19:00 ч. фестивалът ще срещне публиката с „Жан Дю Бари: Фаворитката на краля“. Дългоочакваният филм на Майуен Льо Беско с участието на Джони Деп беше в центъра на откриващата гала на кинофестивала в Кан. Филмът разказва за срещата между френския крал Луи XV и млада жена от работническата класа, надхвърлила очакванията на заобикалящите я сплетничещи благородници. Освен Деп, който за първи път играе на френски език, в ролите на Жана Воберние и персонажите от двора на краля се превъплъщават самата Майуен и именити френски актьори като Бенжамен Лаверн, Мелвил Пупо, Пиер Ришар и Паскал Грегори.

Само ден по-късно, на 19 ноември, ще гледаме „Чист късмет“, 50-ият филм на Уди Алън като режисьор. След “Всеки казва „Обичам те“ и „Полунощ в Париж“ Алън се връща във френската столица, за да заснеме история за ролята на късмета и случайността. „Чист късмет“ е разказ за Фани и Жан, наглед идеална семейна двойка, чийто живот поема в неочаквана посока, след като Фани среща бивш съученик. Следва изневяра и предумишлено престъпление.

На 25 ноември в зала 1 на НДК публиката ще се потопи в забележителния филм „Наполеон“ на Ридли Скот. Това е нетипичен биографичен филм, в който Хоакин Финикс и Ванеса Кърби се вживяват в сложните отношения между Наполеон и императрица Жозефина, а Ридли Скот предлага своя прочит на бързото, безмилостно изкачване към властта на една от най-разпознаваемите личности от световната история. По изключение от всички останали прожекции в Зала 1, билетите за „Наполеон“ ще влязат в продажба на 6 ноември.

На 26 ноември “Киномания” ще представи „Догман“, определян като най-добрия филм на Люк Бесон от години насам. Кейлъб Ландри Джоунс влиза в ролята на млад мъж, белязан от тираничния си баща. Героят намира спасение в любовта на армията от кучета, за които се грижи. Това е фантастичен, неистов филм с грандиозни визуални ефекти, бързи екшън сцени и изключително въздействаща музика.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
19.10.2023 г. 10:34
Посетено:
315
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/37862-kakvi-sa-aktsentite-na-kinomaniya-v-zala-1-na-ndk