Сцена / екран / ефир

"Второто освобождение" - прожекция на филма и дискусия

Филмът показва действителния образ на историческите събития през септември 1944 г., довели до окупацията на България от поделения на Съветската армия

"Второто освобождение" - прожекция на филма и дискусия

 

◊ ПОКАНА

Културният център на СУ и магистърска програма "Литература, кино и визуална култура" имат удоволствието да ви поканят на прожекция и дискусия върху документалния филм “Второто освобождение” (България, 2021, 60 мин., реж. Светослав Овчаров, сценаристи проф. Светослав Овчаров и проф. Евелина Келбечева).

С участието на режисьора проф. Светослав Овчаров (НАТФИЗ), председателя на ДА “Архиви” и консултант на филма доц. Михаил Груев (СУ) и филмовия критик проф. Ингеборг Братоева-Даракчиева (Институт за изследване на изкуствата, БАН)

9 ноември, 18 ч., Театрална зала, Ректорат на СУ

Модератор доц. Огнян Ковачев, катедра "Теория на литературата", Факултет по славянски филологии, СУ

Въз основа на многобройни, наскоро разсекретени архивни документи и кинохроники, филмът "Второто освобождение" показва действителния образ на историческите събития през септември 1944 г., довели до окупацията на България от поделения на Съветската армия. Материалите, голяма част от които се показват за първи път, разкриват в изключителен детайл този огромен политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история и последиците от него.

Филмът е носител на Наградата на гилдия “Критика” към СБФД и две награди от фестивала за документално и анимационно кино “Златен ритон”, едната от които е присъдена "за гражданска смелост и доблест да демитологизира най-новата българска история“. За значителния му отзвук сред зрителите говорят и част от реакциите им - от опити за нелегалното му разпространение сред по-широка аудитория до хакерски атаки на сайта на обществената телевизия в деня на излъчването му.

С тази прожекция ви каним и на дискусия с участието на режисьора и съсценарист проф. Светослав Овчаров (НАТФИЗ), председателя на ДА “Архиви” и консултант на филма доц. Михаил Груев (СУ) и филмовия критик проф. Ингеборг Братоева-Даракчиева (Институт за изследване на изкуствата, БАН). Модератор ще бъде доц. Огнян Ковачев, катедра "Теория на литературата", Факултет по славянски филологии, СУ.

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
05.11.2022 г. 15:21
Етикети:
дискусиядокументален филмпрожекция на филмКултурен център на СУ
Ингеборг Братоева-Даракчиева
проф. Светослав Овчаров
"Второто освобождение"
Посетено:
538
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/35761-vtoroto-osvobozhdenie-prozhektsiya-na-filma-i-diskusiya