Сцена / екран / ефир

Държавна опера Русе ще отбележи 80-годишнината на примабалерината Надя Руменин с балета „Снежанка и седемте джуджета“

21 декември 2021, 19 часа, Доходно здание

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 21 декември (вторник), в Доходното здание, Държавна опера Русе ще отбележи 80-годишнината на примабалерината Надя Руменин с балета „Снежанка и седемте джуджета“ на композитора Александър Йосифов.

Съблазнените от магията на танца русенци още помнят нежната, крехка и аристократична Надя като Жизел, като Одета и Одилия от „Лебедово езеро“ (тя за първи път изпълнява и двете роли в един спектакъл, в постановка на Русенската опера), Маша от „Лешникотрошачката“, Румяна от „Хайдушка песен“, Демна от „Нестинарка“ и много други.

Надежда Руменин е родена на 19 август 1941 г. в Кюстендил, но от малка живее с родителите си в София. Баща ѝ е военен, а майка ѝ, прекрасен мецосопран, пее в Хоровата капела. Те ѝ вдъхват любов към изкуството. Учи балет при Живко Бисеров, а през 1960 г. завършва Държавното хореографско училище при Нина Кираджиева. След това специализира в Ленинград (днес Санкт Петербург). Завършва Френска филология в Софийския университет. От 1960 г. до края на 1980-те години е примабалерина на Русенската опера. Преподава класически балет в балетни школи и в Национално училище по изкуствата „Веселин Стоянов“ – Русе.

Надя Руменин е носител на многобройни престижни отличия. Наградена е с орден „Кирил и Методий“ II степен; „1300 години България”; Бронзова лира от СМТД  за цялостна творческа дейност - 1981 г. През 1982 г. ѝ е присъдено званието „Заслужил артист“. Получава награда за най-добра женска роля през 1985 г. на прегледите на оперетните театри в Стара Загора за ролята на Черната кралица от "Лешникотрошачката".

Интервю на Огнян Стамболиев с Надя Руменин вижте тук

Хореографията на „Снежанка и седемте джуджета“ - любимата детска приказка, претворена в балет от русенеца Александър Йосифов, е на Силвия Томова, сценографията е на Иван Токаджиев, а костюмите са дело на Първолета Чавдарова - Летиция.

В ролята на Снежанка русенската публика ще се наслади на  Цветелина Катрин - Иванова. Като принцът ще се изяви вече познатият на ценителите на балетното изкуство бразилец - Тияго Виктор, в кралицата ще се превъплъти Ирена Барбукова, вещица ще бъде Грета Георгиева, а като Пези ще видим Михаил Дамянов.

Художествен ръководител на балетната трупа е Весела Василева. Помощник-режисьор е  Елена Колева, а балетмайстор -  Марияна Захариева. Участват още солисти и кордебалет на Държавна опера - Русе.

____________

Билети на каса Опера,
понеделник-петък от 10.00 до 18.30 часа

 

Автор:
Диана Димитрова
Публикация:
19.12.2021 г. 12:55
Посетено:
1064
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33911-darzhavna-opera-ruse-shte-otbelezhi-80-godishninata-na-primabalerinata-nadya-rumenin-s-baleta-snezhanka-i-sedemte-dzhudzheta