Сцена / екран / ефир

Голямата сцена на "Топлоцентрала" отваря за танцов спектакъл от фестивала АСТ

"Алея на космонавтите" ще се играе за първи път у нас

Голямата сцена на "Топлоцентрала" отваря за танцов спектакъл от фестивала АСТ

 

◊ ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ В "ТОПЛОЦЕНТРАЛА"

Голямата сцена на “Топлоцентрала” - новият регионален център за съвременни изкуства в Южен парк 2 в София - ще отвори врати със спектакъла “Алея на космонавтите” на немската компания "Саша Валц и гости". Събитието е част от програмата на фестивала за свободен театър ACT. Откриването на самия арт център предстои през пролетта на 2022 г.

Спектакълът “Алея на космонавтите”, който е на световната сцена повече от 25 години, ще се играе за първи път в България на 24 и 25 ноември от 19:30 ч. в “Топлоцентрала”. На 25 ноември отново в “Топлоцентрала” ще се проведе и уъркшоп на Орландо Родригез от трупата на Саша Валц и гости “Въведение в работен процес за предстояща ко-продукция на танцово представление “In C”.

 Билети за “Алея на космонавтите” могат да бъдат закупени в мрежата на “Евентим”.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

“Алея на космонавтите” е създаден от Саша Валц през 1996 г. и е едно от знаковите представления в съвременния танц. Играно в цял свят близо три десетилетия, то разказва за една ера на съвместния живот без възможност за бягство. В панелка в източен Берлин чувства и движения на три поколения се натрупват опасно около дивана в техния хол. Неудобно-комичното изследване на това тревожно пространство, претъпкано и сриващо се само в себе си, се разиграва на границите на танцуемото.

За “Алея на космонавтите” през 2000 г. хореографът, танцьор и режисьор Саша Валц е удостоена с наградата Grimme за забележителни индивидуални постижения в сферата на изкуството. Това е и най-престижната немска телевизионна награда. Саша Валц е носител на още много награди и отличия, сред които френския културен орден “Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres“ и немския федерален кръст за заслуги заради огромния принос в изкуството. От 2013 г. насам тя е член на Академията за изкуства в Берлин.

 

◊ КОЯ Е САША ВАЛЦ

Артистичната кариера на Саша Валц започва в началото на 1990-те с импровизационния формат “Диалози” в Берлин, където тя практикува и развива нови подходи в хореографски инфраструктури. От 2000 до 2004 г. Саша Валц е една от режисьорите на театъра “Шаубюне”. През тези първи години в Берлин тя създава хореографии с голямо международно влияние като трилогиите “Travelogue" и “Körper”, както и имерсивната танцова инсталация “insideout”. От 2019 г. Саша Валц е асоцииран артистичен директор на Държавния балет в Берлин.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
18.11.2021 г. 13:22
Етикети:
уъркшопспектакълсвободен театър“Топлоцентрала”сцена
Орландо Родригез"
Саша Валц
“Алея на космонавтите”
ACT фестивал
Посетено:
542
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33717-golyamata-stsena-na-toplotsentrala-otvarya-za-tantsov-spektakal-ot-festivala-ast