Сцена / екран / ефир

Започва 11-ото издание на Фестивала за свободен театър “ACT”

Очаква ни силна българска и чуждестранна селекция

 

◊ СПЕКТАКЛИ И ПЪРФОРМАНСИ В СОФИЯ ПРЕЗ НОЕМВРИ И ДЕКЕМВРИ

11-ото издание на Фестивала за свободен театър “ACT” включва силна селекция от български и чуждестранни спектакли и пърформанси, както и работилници. Фестивалните събития ще се случат на Сцена Дерида, в новия център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", в Сити Марк Арт Център, Театър "Азарян" и ДНК в София. 

Тази година чуждестранните гости на фестивала ще бъдат Саша Валц (Германия), Мириам Енгел (Израел), Карин Пауър и Алдо Джаноти (Австрия), компания Сеньор Серано (Испания). 

АСТ Фестивал се организира от Асоциация за свободен театър (АСТ), която съществува от 2009 г. и е обединение на 45 сдружения, организации и професионални артисти на свободна практика в сферата на изпълнителските изкуства.

 

◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

ACT 2021 ще бъде открит на 10 ноември в 19:30 ч. на Сцена Дерида с късометражния танцов филм “Вик! на родената в Белград Катина Дишков, която от 14 години работи у нас в сферата на съвременния танц, изпълнителски изкуства, видео танц и алтернативно образование. След прожекцията ще се проведе разговор с екипа на филма, последван от парти в бара на Сцена Дерида с музикалния селектор Svetoslav, част от проекта с 13-годишна история Indioteque.

Тази седмица в програмата на ACT ще гледаме още два български спектакъла - “Common People на 11 ноември от 19:30 ч. на Сцена Дерида и Машините са кучки” на 14 ноември от 19:30 ч. в Сити Марк Арт Център. “Common People” е документален движенчески спектакъл от Василия Дребова, а “Машините са кучки” - театрален спектакъл на организацията “36 маймуни” по текст на Гергана Димитрова и Здрава Каменова, която участва в представлението.  

“Караоке нощ” на Паник Бутон Театър с режисьор Нейтън Купър и консултант режисьор Василена Радева е спектакъл с интерактивни елементи и игра с публиката. Ще го видим на Сцена Дерида на 15 ноември от 19:30 ч. На следващия ден 16 ноември ще гледаме “Ритуали на душата” - спектакъл на танцова компания “Дюн” по идея и хореографска концепция на Петя Стойкова.

“Преди края… (на света)” е най-новото представление на Ива Свещарова и Вили Прагер и тяхно сценично “откровение” за Апокалипсиса. Спектакълът ще се играе на 17 ноември от 19:30 ч. в ДНК.

На 18 ноември на Сцена Дерида пък ще видим “Активно вещество” - интердисциплинарен пърформанс на Форсмажор Студио и Диа Мантова с режисьор Стефан Прохоров.

Телепорт е копродукция между Studio Phorrmatik и Derida Dance Center, която изследва взаимодействието между танц и технологии, пренасяйки зрителя от сценичната среда към дигиталното пространство и обратно. Ще гледаме “Телепорт” на 20 ноември от 19:30 ч. на Сцена Дерида.

През декември в рамките на ACT ще гледаме театралното представление “Отело - гибелта на идеалиста” от театър ЗОНГ по едноименната пиеса на Уилям Шекспир и в драматургичната версия на Дина Маркова, с хореография, физическа партитура, визуална среда и костюми от Боян Арсов и видео среда от Jason Brad Lewis. Спектакълът ще се играе в театър “Азарян” на 14 декември от 18:30 ч.

 

◊ РАБОТИЛНИЦИ

Програмата на АСТ 2021 включва и шест уъркшопа с български специалисти:

· “Управление на проектния цикъл” с Калина Вагенщайн -
13 ноември, 10:00 ч., Сцена Дерида

· Изкуството на pitch-инга с Димитър Узунов -
14 ноември, 10:00 ч., Сцена Дерида

· Еко?Логично! Изкуство с мисъл за природата с Мануела Саркисян -
17 ноември, 10:00 ч., Сцена Дерида

· Абсолютно начинаещи с Венелин Шурелов -
18 ноември, 10:00 ч., Сцена Дерида

· Включване - как да работим с хора от уязвимите групи с Василка Шишкова -
20 ноември, 10:00 ч., Сцена Дерида

· Ефективната комуникация - мисия възможна с Ружа Загорска -
20 ноември, 15:00 ч., Сцена Дерида

 

За детайлна информация относно всички събития и продажбата на билети може да следите фейсбук страницата и сайта на фестивала.

__________________

Снимки:
Кадър 1: “Телепорт”, копродукция между Studio Phorrmatik и Derida Dance Center
Кадър 2: “ВИК!” от Катина Дишков

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
10.11.2021 г. 09:50
Посетено:
600
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/33667-zapochva-11-oto-izdanie-na-festivala-za-svoboden-teatar-act