Годишнини

Честване в Сливен на 170 години от рождението на Хаджи Димитър

В рамките на програмата за отбелязване на видни дати от националния и регионалния културен календар

◊ СЪБИТИЕТО

Честване в Сливен на 170 години от рождението на Хаджи Димитър

В рамките на програмата за отбелязване на видни дати от националния и регионалния културен календар (като  Ден на храбростта, Ден на победата и Ден на Европа), сливенци въздадоха почит пред делото на легендарния войвода Хаджи Димитър, един от емблематичните дейци на революцията в България и Сливенско. Проявите са организирани от Регионалния исторически музей в града, общинската и областната администрации.


◊ ПОВЕЧЕ
           
В духа на приоритетите на Oбщината за работа с младите хора, проявите започнаха с концерт под наслов: „Децата на Сливен се прекланят пред подвига на Войводата”, състоял се в къщата музей с неговото име в Деня на хаджи Димитър. Той бе част от дейностите на провеждащия се в града на Сините скали Национален фестивал на детската книга (10-12 май 2010 година).
           
Признателните сливенци, общинската и областната управи, и обществените организации положиха венци и цветя пред паметника на революционера. В зала „Зора” се състоя тържествен концерт, посветен на юбилея. В най-старото сливенско читалище – „Зора”, се проведе Ден на отворените врати на библиотеката по повод на 150-тата годишнина от създаването на културния институт-светилище в духовното развитие на региона.
           
Почитателите на историческите изследвания  присъстваха в зала „Май” на представяне избраните съчинения на проф. Зина Маркова. В нейните трудове се оглеждат важни събития от българското Възраждане, обобщени в книгите й за „българското църковно-национално движение до Кримската война” (изд. 1976 г.); в излязлата през 1989 г. „Българската ехзархия 1870-1879 г.” и в „Четата от 1868 година” (1990 г.). Посочените изследвания са включени в първия том от избраните съчинения под наслов „Монографии” (съст. Милен Куманов, ИК „БАН”, 2008). В Сливен бе представен проблемът за личността и делото на „Хаджи Димитър в историческата наука”.
           
Към проявите, посветени на славната годишнина, се съпричасти и концертът на СБУ. Синдикатът отбеляза 20 години от създаването си
.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
12.05.2010 г. 00:10
Посетено:
1682
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/9925-chestvane-v-sliven-na-170-godini-ot-rozhdenieto-na-hadzhi-dimitar