Годишнини

Сливен се поклони пред делото на Апостола на свободата

153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Сливен се поклони пред делото на Апостола на свободата

 

Богата е програмата от възпоменателни инициативи, с която Община Сливен отбелязва годишнините, славни мигове от историческото минало на града и деятелността на видни личности за Отечеството. Те бяха организирани чрез съвместните усилия на служителите от общинския отдел „Образование, култура и вероизповедания”(зам. кмет Пепа Чиликова); от Центъра за подготовка на специалисти и Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков” в града.

Театър „Класика” при Гимназията с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов” върна спомена за трагичния подвиг на четата на войводите-поборници чрез  театрализирания текст на ръководителката си  С. Келеведжиева, под надслов „Има един народ: легенда за Хаджията”, представен в зала „Сливен”: поклон пред саможертвата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и 153 г. от извършването ѝ.

Гражданите и гостите на бунтовното селище можаха да посетят на 18 юли 2021 г. (при свободен вход, от 9 до 22 ч.) експозицията в родната къща на Хаджи Димитър (квартал Клуцохор), която бе почетена с разглеждане и от президента на Република България Р. Радев, поставил цветя пред паметника на хаджи Маринка, майка на революционера. Венци бяха поднесени и от областните управители на областите Сливен и Ямбол, от председателя на Общинския съвет Д. Митев, както и от директора на РИМ – Сливен, д-р Николай Сираков. Четници с факли (от Регионален клуб „Хаджи Димитър” и Национален клуб „Традиция”) стояха на „почетен караул” пред входа на свидното за сливенци, място.

Вечерта, с тържествен ритуал бе чествана в Сливен и 184-та годишнина от рождението на Васил Левски. Прочувствените слова на кмета Стефан Радев възкресиха – чрез несекващата паметна диря от идеалите  на стратега и народополезната му дейност в Българско – неръкотворния паметник в сърцата на следовниците: „Затова и неговото име ще живее вечно, оставяйки ни голям завет: как да живеем свободата, която имаме днес. За нас е  чест, гордост и морално задължение, споменавайки името му,  да се обърнем към идните поколения с надеждата за вечно съхранение на идеите на безсмъртния Васил Левски. Скъпи съграждани, нека бъдем достойни негови последователи! Нека бъдем добри българи! Поклон пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски!”, завърши словото си ръководителят на община Сливен.

На едноименния площад в „града на войводите”, където се намира каменният бюст на създателя на мрежата от революционни комитети, на възпоменателна церемония (при спазване на противоепидемичните мерки), гражданите сведоха глава, полагайки с признателност цветя пред неговото дело. Тук бяха дошли ръководителите на община и област Сливен,  г-н Димитър Митев – председател на Общинския съвет, общински съветници, представители на културни институти, военно-патриотични и родолюбиви организации, учащи се от учебните заведения на региона,  граждани. Участници в Театрална студия „Хвърчащите хора” (при Военен клуб - Сливен, с ръководител Вяра Начева), представиха рецитал за пътя на В. Левски към Голготата...

Чрез силата на паметта дирята на подвига остава във Времето... 

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
18.07.2021 г. 23:33
Посетено:
1036
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/33131-sliven-se-pokloni-pred-deloto-na-apostola-na-svobodata