Годишнини

Сливен тачи делото на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

150 години от разгрома на четата им

Община Сливен, Светата Сливенска митрополия, Центърът за подготовка на специалисти и Регионалният исторически музей в Сливен провеждат възпоменателни инициативи за отбелязване саможертвата на предводителите на чета Хаджи Димитър и Стефан Караджа. С поредица от събития на 18 юли организаторите и гражданите на селището под Сините скали отбелязват 150 г. от гибелта на войводите и на техните съратници.

В родната къща на Хаджи Димитър в Сливен паметта за храбрия поборник ще бъде почетена чрез посещение на експозицията, уредена там (при свободен достъп през целия ден).

С факелно шествие по централните сливенски улици, от къщата-музей „Х. Димитър” – бул. „Стефан Караджа” - бул. „Генерал Скобелев” - бул. „Цар Симеон” – бул. „Цар Освободител” и до паметника на Войводата и Пантеона на възрожденците, сливенци ще сведат чела пред подвига на загиналите поборници за свободата на българите от османско иго. В проявата ще се включат представители на обществени и родолюбиви сдружения, граждани и членове на военно-патриотични и граждански организации.

На едноименния площад, носещ името на Войводата, в 20 ч. на 18 юли продължава програмата от инициативи за въздаване на почит пред трагичния подвиг. Присъстващите ще чуят слово от ръководителите на общината по повод историческото събитие. Авторският текст на актьора Ивайло Гандев „За Хаджи Димитър...” ще прозвучи в изпълнение на колегата му Димитър Марков.

Свещеници от църковните храмове на града, отслужват по традиция на паметния ден панихида: за възпоменание делото на  погиналите поборници, нетленно във Времето. Признателните съвременници отново ще сведат глава пред саможертвата за свободата...

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
13.07.2018 г. 12:49
Посетено:
1132
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/28062-sliven-tachi-deloto-na-hadzhi-dimitar-i-stefan-karadzha