Годишнини

Тържества в Сливен за годишнината от рождението на Хаджи Димитър

175 години от рождението на Войводата

В деня на светлата годишнина се състоя общоградско поклонение в родния град на Войводата - знаково лице на национално-освободителните борби на българите. Подготвената през 1868 година край Бързау (Румъния) чета, слива в едно отделните формирования на хайдутите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, водени от порива за общонародно въстание. Навлезли в Българско през юли 1868 година, четниците водят ожесточени боеве с османския завоевател (при селата Караисен, Горна Липница, Вишовград, Канлъдере и връх Бузлуджа), където четата е разгромена на 18 юли 1868 г. и намира смъртта си Войводата Хаджи Димитър. В затвора умира от раните си получилият ги при битката край Канлъдере (10 юли 1868 г.) Стефан Караджа.

На тържествения ритуал на обновения площад на сливенските възрожденци, носещ неговото име, и където поборникът се извисява в цял ръст, участваха учащи от учебните заведения на града, от Чинтуловата чета при Природо-математическата гимназия, ветерани, граждани на Сливен. Венци и цветя пред нетленната саможертва на подвига поднесоха кметът на града, инж. Кольо Милев, представители на Областна администрация, депутати, общински съветници, от обществени и родолюбиви организации; ръководствата на учебните заведения в града, РИО на МОН, РИМ, Сдружение „Мати Болгария”, народните читалища „Хаджи Димитър-1937” и „Дружба”, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, много граждани.

Във вълнуващото си слово за годишнината кметът видя измеренията не само на необикновената личност на Хаджи Димитър, но и влиянието на делото му върху себеотдайността на съвременните поколения в дейността за обществото. Той акцентира върху основните принципи във възгледите му, обуславящи успеха на народното дело, очертани от славния предводител на чета в писмо от 1868 година до неговия боен събрат Панайот Хитов: „В нищо друго няма спасение, освен в съгласието и постоянството!”, припомни завета му градоначалникът, правейки препратки към валидността на девиза и за годините на съзидание след Освобождението и особено днес, когато, съчетани с предприемчивост, високите пориви увенчават с градивност в настоящето и успехите на съвременен Сливен.

Родолюбиви думи за значимостта на делото на славния Войвода и съратниците му бяха казани и на откритата изложба във фоайето на зала „Май”, под наслов ”В името на драгоценното ни отечество”, представена от директора на Регионалния исторически музей Николай Сираков и открита от кмета на града К. Милев. 11 табла със снимков и текстов материал разкриват стръмния път към българската Голгота на народните поборници Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Организаторите на събитието замислят предоставяне на електронен носител материалите от фотоекспозицията на сливенските училища и за носещите името на войводите населени места в България.

На площад „Хаджи Димитър” тържественото събитие бе ознаменувано с изпълнения пред сливенци от съставите на: Детски танцов ансамбъл „Тракийче” при Обединен детски комплекс – Сливен и  при читалище „Хаджи Димитър-1937” (Младежка танцова трупа „Браво”).


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.05.2015 г. 00:52
Посетено:
959
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/21397-tarzhestva-v-sliven-za-godishninata-ot-rozhdenieto-na-hadzhi-dimitar