Годишнини

Честване делото на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, и на илинденци в Сливен

Всеобщо поклонение пред подвига на героите

В града под Сините скали се състоя всеобщо поклонение пред подвига на великите войводи Хаджи Димитър и Стефан Караджа, както и по повод на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Настоящата 2013 г. е юбилейна за двете събития – с навършване на 145 години от разгрома на четата на видните революционери, свързани родствено със Сливен, както и с отбелязване на 110 години от буната на илинденци. Община Сливен, Регионалният исторически музей, Тракийското дружество „Лазар Маджаров” и Народно читалище „Хаджи Димитър - 1937” бяха основни организатори на  възпоменателните събития.
            
Къщата-музей в Сливен на славния потомък на Асенови бе тясна да побере стеклите се за поклонението учащи се и граждани, сред които и ръководителите на областта и общината, в лицето на управителя на област Сливен, Корнелий Желязков и кмета на града, Кольо Милев. Тук присъстваха и членове на културни, обществени и родолюбиви сдружения и организации от региона.
               
В словото на сливенския градоначалник прозираше преклонението пред саможертвата и личността на революционните деятели от миналото ни: „Героите, които Сливен е дал, никога няма да бъдат забравени. Те са в основата на нашата история, присъстват в учебниците на децата и в сърцата ни. Нека се поклоним пред подвига на Хаджи Димитър – един велик наш съгражданин – и пред съратниците му!”
            
Съдържателен разказ за пътя на четата на славните войводи представиха уредниците от Регионалния исторически музей в Сливен Мария Кирова и Веселина Янакиева. Певческият състав при Тракийско дружество „Лазар Маджаров” развълнува участниците в тържеството с песните, посветени на легендарната чета, и на героите от Илинденското въстание. С поднасяне на венци кметът Кольо Милев и управителят на Сливенска област, Корнелий Желязков, изразиха признателността на съгражданите си и към подвига на хаджи Маринка Асенова, майката на героя Хаджи Димитър.
           
В православния храм „Св. Николай Чудотворец” бе отслужена и панихида в памет на падналите в Илинденско-Преображенските събития родолюбци.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
04.08.2013 г. 12:22
Посетено:
1493
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/17443-chestvane-deloto-na-hadzhi-dimitar-i-stefan-karadzha-i-na-ilindentsi-v-sliven