Годишнини

Честване в Сливен на 173 години от рождението на Хаджи Димитър

Сливен почете Войводата

Светлата годишнина от рождението на Войводата бе отбелязана с общоградско поклонение в родния му град, където чувството си на признателност към подвига изразиха с ритуал по полагане на венци ръководителите на общината и областта, учащи се, участниците в Чинтуловата чета към Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов”, неговите съграждани. Началото на организираните тържества за честване на годишнините от раждането и величественото дело е поставено през 1883 година от  родствениците му и признателните сливенци. От 1935 година и площадът, където се възвисява паметникът му, дело на скулптора Стефан Пейчев, носи неговото име. Организатори на проявата тази година са община Сливен, Регионалният исторически музей в града, Регионалният инспекторат по образованието към МОМН, ПМГ „Добри Чинтулов” и Народно читалище „Хаджи Димитър”.
           
Поклон пред святата борба в името на свободата сториха кметът на Сливен Кольо Милев, изпълняващият длъжността управител на областта Христо Карабекиров, Иван Иванов – и. дл. председател на Общинския съвет, ръководители на културни институти, обществени организации и политически партии. Венци и цветя положиха и представителите на Сдружение „Мати Болгария” и от РИО на МОМН.
           
В словото си кметът на Сливен Кольо Милев акцентира върху значението на националните ценности, преноса във времето и ролята им в съвременния живот, осмисляйки делото на Хаджи Димитър като еманация на обичта към България и свободата: „Любовта към Родината трябва да остане неизменна ценност и за нас, наследниците на българските възрожденци”. Той подчерта необходимостта от възпитаване у младото поколения на стремеж за опознаване на миналото, историята и героите й; на чувство за преклонение и памет за загиналите, като основа за съзидателни дела днес.
           
Родната къща на Войводата в квартал „Клуцохор” приюти учащи се от сливенските учебни заведения, където те присъстваха на „урока по родолюбие”, изнесен от възпитаниците на Второ основно училище „Христо Ботев” и художествени колективи от народното читалище с името на революционера.
           
Всеобща е надеждата на сливенци високият идеал и саможертвата на Войводата и съратниците му да викат в сърцата и на днешните хора порива за градеж в името на Отечеството.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.05.2013 г. 23:25
Посетено:
1403
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/16976-chestvane-v-sliven-na-173-godini-ot-rozhdenieto-na-hadzhi-dimitar