Годишнини

Поклонение пред подвига на Хаджи Димитър в Сливен

172 години от рождението на Войводата

Отбелязването на 172-та годишнина от рождението на славния Войвода се превърна във всенародно поклонение в родния му град. Честването на неговото дело бе организирано от община Сливен - със съдействието на Регионалния исторически музей, Природо-математическата гимназия в града, носеща името му, и Народно читалище „Хаджи Димитър - 1937 г.”. В съзнанието на сливенци е един от патроните и закрилници на града.
            
Родната къща на героичния българин отвори вратите си за „урок по родолюбие” пред обновената експозиция, за да възкреси неговата диря в Сливен и по Пътя на безсмъртието. Да се поклонят дойдоха общественици, преподаватели и учащите се от учебните заведения на бунтовния град. Изявата бе подготвена от възпитаниците на училището в квартал „Клуцохор” – ОУ „Христо Ботев”, и с участието на художествени колективи към читалището.
           
Пред Пантеона на възрожденците в центъра на Сливен и площада, над който се възвисява недостижимият ръст на Войводата, през целия ден сливенци свеждаха чела пред подвига. В прочувствените думи на К. Милев, кмет на града, присъстващите усетиха израз на чувството у всички сливенци: на гордост от всеотдайността на техния съгражданин към делото на Освобождението, превърнато във всенародна и лична Голгота. „В съзнанието на българите Хаджи Димитър отдавна е нещо повече от историческа личност, свързала живота си с една велика кауза – свободата на България. Възпят в баладата на Ботев, саможертвата на сливенския герой вдъхновява години наред поколения българи! Оцелели сме като нация благодарение на моралната сила на нашите герои и на патриотизма, който те ни завещаха не с думите, а с делата си!”, подчерта ораторът.
                 
Венци на признателност и свежи цветя поднесоха пред паметника на Войводата ръководителите на града и областта, граждани, обществени организации, читалищни колективи и учебни заведения.


                              

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.05.2012 г. 13:33
Посетено:
1416
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/14716-poklonenie-pred-podviga-na-hadzhi-dimitar-v-sliven