In memoriam

Почина видният словашки българист Емил Кудличка

Преводач, литературовед, преподавател и приятел на България

Почина видният словашки българист Емил Кудличка


◊ ТЪЖНА ВЕСТ

На 76-годишна възраст почина д-р Емил Кудличка - преводач, литературовед, преподавател и виден българист.

Д-р Кудличка беше дългогодишен лектор по словашки език във Факултета по славянски филологии на Софийския университет и един от най-големите преводачи на българска драматургия на словашки. Връзките му с България датират от 1968 година, когато за пръв път идва като лектор по словашки език по покана на Софийския университет “Св. Кл. Охридски” и се превръща в основател на лектората по словашки език и култура в най-старото българско висше училище, където е преподавател още два мандата. Дейността му обаче не остава затворена сред стените на Университета и студентите.

За близо 40 г. д-р Кудличка е превел на словашки 110 български драми, куклени пиеси, много интервюта, проза. В негов превод на словашка сцена са поставяни такива творби като “Службогонци” от Иван Вазов, “Хоро” на Антон Страшимиров, “Лазарица” и “Опит за летене” на Йордан Радичков, много произведения на Ст. Л. Костов, Станислав Стратиев, Валери Петров, Константин Илиев, Стефан Цанев и др.

Значима е и ролята му като дългогодишен кореспондент на словашки вестници и списания, представящ пред словашката културна общественост отзвук от събитията в литературния живот на нова България.

С указ 251 на Президента на Република България през 2003 година д-р Емил Кудличка бе удостоен с високото държавно отличие орден ”Мадарски конник I степен” за изключителните му заслуги за популяризирането на българската култура в Словакия, за богатата му преводаческа дейност и във връзка с неговата 70-годишнина.


Поклон пред паметта му!

Автор:
Величко Панайотов
Публикация:
27.07.2009 г. 14:46
Етикети:
Посетено:
1752
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/8273-pochina-vidniyat-slovashki-balgarist-emil-kudlichka