In memoriam

In memoriam: Хуан Едуардо Сунига (1919-2020)

Приятел на България, преводач, ценител и познавач на българската литература

In memoriam: Хуан Едуардо Сунига (1919-2020)

 

◊ ТЪЖНА ВЕСТ

На 24 февруари 2020 г. почина бележитият испански писател, литературен критик и преводач Хуан Едуардо Сунига.

Автор на романи, есета, критически студии, Сунига е известен преди всичко с майсторските си разкази за Гражданската война в Испания, обединени в цикъла „Трилогия за Гражданската война“. Носител е на редица литературни награди, между които Националната награда за критика, наградата „Саламбо“ и Националната литературна награда на Испания.

Наричан от своите колеги и почитатели „Писател на писателите“, Хуан Едуардо Сунига е и виден преводач, ценител и познавач на руската и българската литература.

Приятел на България, проявяващ дълбок интерес към българската култура, талантливият испански творец има големи заслуги за популяризирането на нашата художествена литература в своето отечество. Още през 40-те години на миналия век в съавторство с големия наш испанист Тодор Нейков той превежда на испански повестта „Жетварят“ на Йордан Йовков и „Под игото“ на Иван Вазов. На Сунига дължим и проникновени преводи на стихове на Яворов, Вапцаров, Смирненски, Гео Милев, Багряна.

За своето преводно дело през 1983 г. Хуан Едуардо Сунига е удостоен с Националната награда за превод – най-голямото отличие за преводаческо майсторство в Испания.

Испанският писател е почетен член на Съюза на преводачите в България.

Близък приятел на Димитър Димов, през 80-те години на миналия век Сунига съдейства за поставянето на негова паметна плоча в Мадрид.

По предложение на Посолството на Република България в Кралство Испания и на Съюза на преводачите в България на 27 юни 2019 г. Хуан Едуардо Сунига беше удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за големи заслуги в областта на културата, изкуството, образованието и науката.

Светла памет!

 

Автор:
Съюз на преводачите в България
Публикация:
28.02.2020 г. 21:47
Посетено:
1461
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/30978-in-memoriam-huan-eduardo-suniga-1919-2020