In memoriam

Почина видният словашки учен и българист Ян Кошка

Преводачът на най-българския химн

Проф. дфн Ян Кошка e най-известният словашки българист литературовед. Роден е през 1936 г. в Будина, Словакия. Завършва Братиславския университет “Ян Амос Коменски” през 1960 г. Специализира българска литература в СУ “Св. Климент Охридски” (1958-1959 г.). Работи като редактор в сп. “Смена”, в Литературния институт на Словашката академия на науките в Братислава и като хоноруван преподавател в Братиславския университет. До смъртта си (11 май 2006) е директор на Института за световна литература на САН.

Занимава се с изследване на българо-словашките литературни отношения и рецепцията на българската литература в Словакия. На тези въпроси е посветена и последната му книга "Рецепцията като творчество" (Recepcia ako tvorba - 2003).

В продължение на четири десетилетия Ян Кошка изследва проблеми на българската литература и култура и е автор на редица монографии, студии, преводи и рецензии за нея.

Наред с научната си дейност и личното си поетично творчество, активно превежда от български. Ян Кошка е преводач на най-българския химн - химна “Върви, народе възродени” на словашки.
Благодарение на преводаческата му дейност словашките читатели се запознават с творчеството на редица класически и съвременни български автори: от стиховете на Ботев и Вазов през Яворов и Далчев до Радичков, В. Петров и Ив. Радоев. За своите заслуги към българската култура е удостоен със званието “почетен доктор на Софийския университет”. През 2006 година Ян Кошка щеше да отпразнува 70-годишен юбилей.

Автор:
Магдалена Костова-Панайотова
Публикация:
13.05.2006 г. 10:51
Етикети:
Посетено:
1350
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/2221-pochina-vidniyat-slovashki-uchen-i-balgarist-yan-koshka