In memoriam

Почина Детелин Вълков

Журналист, поет, писател и преводач

Почина Детелин Вълков


◊ ТЪЖНА ВЕСТ

Почина Детелин Вълков

На 5 юли т.г. от този свят си е отишъл още един български журналист, поет, писател и преводач. Отишъл си е сам и забравен в едно плевенско село. Сигурно е редно да се припомни, че Детелин Вълков е роден през 1957 г. и е завършил българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Написал е неизброими журналистически текстове за различни български медии, бил е сценарист на телевизионни предавания. Публикувал е стихове и проза в различни вестници, списания и литературни сайтове. В различни периоди от живота си е работил и като строител, чугунолеяр, общ работник, златар, гробар, учител, началник-склад за строителни материали.

Детелин Вълков е автор на книгите "Вселената" (1996), "Общност и общество" (1996), "Кой кой е в ‘Илиада’ и ‘Одисея’" (1999), детските повести "Момо" (2004) - издадена само в Гърция от издателство "Кедрос", и "Теа и мързеливият магьосник Бо-Ян" (2007). Преводач е на поезия и проза от английски и руски на много автори, включително и на няколко обемни книги. За съжаление, той не издаде приживе нито една от своите стихосбирки.

Нека бъде светла паметта и на този магьосник на словото, знанието, сетивата и въображението. И дано успее да прости все някога – там, където е сега – на онези, които не го пощадиха в последното, най-трудно време от живота му.





Автор:
Мариана Христова
Публикация:
17.07.2012 г. 15:26
Етикети:
Посетено:
3990
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/24/news/15202-pochina-detelin-valkov