Гледна точка

Познатата непозната Украйна

Сайтът Ukraїner ни запознава с културата и народа на Украйна

Въвлечени в случващото се през последните седмици, рядко се замисляме за това доколко познаваме Украйна. По инициатива на Чешкия център в София беше открита благотворителна изложба с творби на Галина Назаренко, представител на прочутата Петрикивска живопис. Реших да потърся повече информация по темата в интернет, така попаднах на https://ukrainer.net/. Чудесно структуриран сайт, пълен с всевъзможни човешки истории. Разглеждайки десетките теми, свързани с културата, занаятите и обичаите на тази страна, се запитах - познаваме ли я всъщност? Все пак, за да разбираме някого, първото и най-важно условие е поне малко да го опознаем. 

Ето какво споделят създателите на медията: „Сайтът Ukraїner започна своята работа като медиен проект през юни 2016 г., насочен към защита на интелектуалните масмедии и мултикултурализма. През последните няколко десетилетия украинците активно емигрираха или се преместиха завинаги в големите градове, оставяйки малките си градове и села, без да научат нищо съществено за тях. Историите и историята на малките райони не попаднаха в средствата за масова информация и много често оставаха само в семейните архиви, в крайна сметка избледнявайки от паметта. Това е, което накара Ukraїner да разкаже историите от всички краища на страната на самите украинци. Това е нашият начин да преосмислим историческата и културната ДНК – етническите, географските и антропологичните особености – на нашите родни земи. Надяваме се, че проект от този вид ще помогне да определим значението на собствената си страна за себе си и да развием средата, в която живеем, вместо да я изоставяме.

За чужденците Украйна е неочаквана, интересна, непредсказуема и автентична страна. Украинците виждат ли го по същия начин? Връщайки се от чужбина, украинците обръщат внимание на негативизма, неучтивостта и грубостта в големите градове. През последните няколко години историите на Ukraїner демонстрираха предимно Украйна в световен контекст – показвайки промени и победи във всички региони и на всички нива. Решихме също така да представим Украйна на света и с помощта на голям екип доброволци пускаме нашите истории на редица чуждестранни езици - английски, немски, френски, испански, турски, руски, полски, чешки, гръцки, грузински и японски.

Вътрешният туризъм е слабо развит в Украйна, както и мрежата от обществен транспорт. Много украинци никога не са пътували извън собствения си регион. Тези от нас, които пътуват много из Украйна, могат да видят колко малко знаем за съседните ни региони и страната като цяло. Чрез споделяне на информация, нашата цел е да преодолеем стереотипите за различните региони на Украйна.

Ето защо започнахме да работим по Ukraїner като медиен проект. Чрез задълбочени изследвания ние се стремим да разберем кои сме и да поставим нашите открития в медиен формат, достъпен за целия свят.

Първата ни антропологична етнографска експедиция продължи от юни 2016 г. до октомври 2018 г. и обхвана всичките 16 исторически района на Украйна, от Слобожанщина до Подилия и от Волин до Таврия, с изключение на временно окупираните територии.

Ukraїner разказва образователни истории – от най-отдалечените краища на Украйна – за хората, изкуството и бизнеса в Украйна. Повече от 500 доброволци създават тези истории за вас, показвайки Украйна от различна гледна точка. Благодарни сме за интереса и подкрепата!”

Документален филм за Украйна, продуциран от Ukraїner:

https://www.youtube.com/watch?v=rbbPxzqunYU&t=5s

Филм на Ukraїner за българите в Украйна:

https://www.youtube.com/watch?v=Oi-t55SYdq8

 

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
15.03.2022 г. 11:34
Етикети:
Посетено:
1270
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/23/news/34288-poznatata-nepoznata-ukrayna