Изложби

Благотворителна изложба-базар в подкрепа на Украйна

Творби на Галина Назаренко ще бъдат изложени в галерията на Чешкия център

 

◊ БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА-БАЗАР В ПОДКРЕПА НА УКРАЙНА

По инициатива на Чешкия център в София и Посолството на Чешката република в София творби на Галина Назаренко, представител на прочутата Петрикивска живопис, ще бъдат изложени в галерията на Чешкия център (ул. „Г. С. Раковски“ 100).

Картините са предоставени от Посолството на Украйна в София и ще могат да се закупят. Средствата от продажбата им ще бъдат внесени по сметка на СУОБ „Мати Украйна“ в помощ на украинските бежанци.

Галина Назаренко е родена през 1968 година в село Петрикивка, област Днипропетровска, Украйна. През 1984 година завършва Петрикивското детско художествено училище. Неин преподавател там е народният майстор Федир Панко.

През 1988 година завършва Миргородският керамичен техникум, специалност Художествена керамика. От 1990 година работи като художник в Центъра за народно изкуство Петрикивка. Занимава се с Петрикивска живопис от ранно детство. Всяко произведение на Галина Назаренко е вдъхновено от разнообразната природа на родния край, което създава неповторима атмосфера и усещане за празнично настроение. Сред любимите сюжети са украинското село, цветя, животни, поле, Козак Мамай. Работи върху разнообразни материали – хартия, дърво, стъкло, стенни интериори. Създала е над 2000 произведения и някои от тях, освен в Украйна, се намират в Италия, Германия, САЩ, Канада, Австралия, Китай, Франция и България. До момента има над 40 самостоятелни изложби в Украйна и чужбина.

Петрикивската живопис е един от символите на Украйна. Тя е част от културния потенциал на тази прекрасна страна. В цял свят са известни имената на народните майстори от село Петрикивка, област Днипропетровска. Запомнящият се ефирен, нежен и красив орнамент на Петрикивската живопис днес намира много широко приложение в съвременния дизайн.

От края на 2013 г. Петрикивската живопис е част от представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Информация за Петрикивската живопис: https://ukrainer.net/petrykivka-en/

 

 

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център София
Публикация:
08.03.2022 г. 16:08
Етикети:
Украйнаблаготворителна изложбаЧешки център София
Галина Назаренко
Петрикивска живопис
Посетено:
1514
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34248-blagotvoritelna-izlozhba-bazar-v-podkrepa-na-ukrayna