Изложби

Изложба на калиграфия, хайга и суми-е „Написано с цветя, нарисувано с думи“

Откриване на изложбата на 9 септември 2023 г. в Арт салон на Радио Варна

Изложба на калиграфия, хайга и суми-е „Написано с цветя, нарисувано с думи“

◊ ПОКАНА

На 9 септември 2023 г. от 17:30 часа в Арт салон на Радио Варна (бул. "Приморски полк" 22) се открива Изложба на калиграфия, хайга и сумие „Написано с цветя, нарисувано с думи“. Изложбата ще продължи до 22.09.2023 г. включително и е част от XXXIV Дни на японската култура в България . На откриването на изложбата ще имате възможност да изпишете йероглифа „Звезда“ или „Живот“ под ръководството на Венелина Петкова, занимаваща се с шодо при японски сенсей от най-висок ранг.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Общата изложба на автори от Български хайку съюз „Написано с цветя, нарисувано с думи“ представя и популяризира непознатото у нас изкуство на източния туш суми-е и далекоизточната калиграфия шодо, авторски търсения и интерпретации между културите, както и изкуството на най-краткия стих – хайку, който вече десетилетия се развива извън родната си страна Япония и се превръща в световна поетична форма.

След успешното й представяне в София през месец май тази година, тя пристига във Варна, допълнена с нови творби. Изложбата се осъществява с подкрепата на Посолството на Япония в България и клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“.

Участници са четирима български художници и поети, членове на Български хайку съюз, избрали трудния път да се развиват и в тези форми на изкуство у нас: Александър Телалим, Венелина Петкова, Детелина Тихолова и Николай Пенчев. Куратор е Зорница Харизанова, секретар на БХС.

Изложбата се вглежда в любими цветя, в техните жестове, устремени към слънцето и дъжда. Вглежда се и в думи, носещи добри послания, изписани на глаголица, кирилица и с японски йероглифи. По този начин чрез четири писмености – природна, глаголица, кирилица и далекоизточна, тя акцентира върху взаимното уважение и сътрудничествонмежду два така отдалечени на географската карта народи – българския и японския.

Донесете ни и Ваш хайку стих на свободна тема за хайку кутията на Български хайку съюз, написан върху лист хартия и придружен от Вашето име и имейл за връзка. Три от най-въздействащите хайку ще получат награда от нас след края на изложбата!

Очаква Ви и тематичен кът, където можете да откриете двуезичните антология на Българския хайку съюз и Британското хайку общество „Отвъд думите“, джобната хайку антология „Морето“, „Избрани хайку“ от Мацуо Башо, както и да отнесете красив спомен от изложбата под формата на картичка или калиграфска творба.


Заповядайте!

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
05.09.2023 г. 09:19
Посетено:
1047
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37575-izlozhba-na-kaligrafiya-hayga-i-sumi-e-napisano-s-tsvetya-narisuvano-s-dumi