Изложби

"Полъх от Изтока" - изложба калиграфия, сумие и концерт на Юске Хосака (пиано)

В рамките на Пролетни дни на японската култура

 

◊ ПОКАНА

"Полъх от Изтока" - концерт за пиано и обща изложба източни техники на туша 

Две събития в едно! - взаимно допълващи се, говорещи на езика на музиката, поезията и спонтанността на източния туш, провеждащи се в рамките на Пролетните дни на японската култура, София!

Официално откриване: 18 май (сряда), 18 ч., Конгресно лоби на хотел "Маринела" (бивш Японски хотел), бул. "Джеймс Баучер" 100, кв. "Лозенец", София

• 18:00 ч.: Откриване на изложба сумие, японска калиграфия, хайга и суминагаши на художници, членове на Български хайку съюз

• 19:00 ч.: концерт на Юске Хосака - пианист от Япония и докторант в НМА в класа на проф. Жени Захариева - който ще изпълни на роял пиеси от японски и български композитори (вход свободен: местата за концерта са ограничени).

Продължителност на изложбата: 18 май - 5 юни 2022 г.

Изложбата „Полъх от Изтока“ представя четирима художници, членове на Български хайку съюз, за които Пътят на четката и Пътят на хайку са част от живота и творческото им вдъхновение. Тя има за цел да покаже разнообразието в подходите и авторовия художествен език, художествената стилистика и интерпретациите на тема „Пролет“ чрез техниките на източната четка и туш. Изложбата включва традиционна и съвременна калиграфия (изписана с канджи или с кирилица), хайга (рисунки, съчетани в едно картинно пространство с хайку стих) и рисунки с туш (сумие или суминагаши), подчинени като цяло на общата пролетна тема и сезон.

Японската калиграфия, рисунките с източен туш и хайга са традиционни японски изкуства, тясно свързани помежду си чрез идеята за потока на енергията, художественото изразяване на душата на нещата, вътрешния свят на самия автор, красотата и преходността на всичко съществуващо във вечния кръговрат на природата, често загатнати с няколко думи чрез най-кратката поетична форма хайку.

Векове наред те са се изпълнявали с едни и същи инструменти: четката и туша. Една рисунка с туш, калиграфия или хайку стих изглеждат написани с необичайна лекота и непосредственост, но пътят до тази лекота изисква години отдаденост.

Участници: Александър Телалим (световноизвестен български художник от бесарабски произход с множество участия, самостоятелни изложби и награди в международни пленери и експозиции), Детелина Тихолова (художник и преподавател по изобразително изкуство, носител на награди за хайку в национални и англоезични конкурси), Венелина Петкова (ученичка на японската калиграфка сенсей Мичико Имаи, автор на хайку и хайбуни, публикувани в японски и български тематични издания) и Николай Пенчев (журналист, автор на детски книги, хайку поет, художник, изкушен от източния туш, носител на първи дан по кендо).

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/668372694259757 

 

Автор:
Венелина Петкова
Публикация:
12.05.2022 г. 14:33
Посетено:
884
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34663-polah-ot-iztoka-izlozhba-kaligrafiya-sumie-i-kontsert-na-yuske-hosaka-piano