Изложби

31. Дни на японската култура представят уникална съвместна изложба икебана и хайга в София

Акцент на събитието ще бъдат специална демонстрация и уъркшоп по изработване на композиция икебана

31. Дни на японската култура представят уникална съвместна изложба икебана и хайга в София

Изложба „Икебана – символ на щастие и хармония"

 

◊ ПОКАНА

Пъстрата програма от културни събития на 31-вите Дните на японската култура в България продължава с пълна сила да изненадва публиката у нас. Впечатляваща съвместна изложба „Икебана – символ на щастие и хармония“ и „Хайга – Eсенни прeлюди“ ще гостува в София от 8 до 12 октомври в Столична библиотека, Зала „София“ (пл. „Славейков“ 4).

Официалното откриване ще е на 8 октомври (четвъртък) от 18:00 ч. Като част от събитието ще се проведе и специална демонстрация за изработване на композиция икебана на 10 октомври (събота) от  11:00 ч. Входът за всички посетители е свободен.

По традиция изкуството икебана отново е част от разнообразната културна програма на Дните на японската култура в България. Изложбата „Икебана – символ на щастие и хармония“ ще пренесе красивия дух на страната на изгряващото слънце в София и ще даде възможност на всички посетители за пореден път да се насладят на изяществото на това цветно изкуство, съчетаващо по  нежен и изтънчен  начин техники, философия и многогодишни традиции.

Изложбата ще бъде съпътствана от демонстрация по изработване на композиция икебана, на която гостите ще могат да научат повече за вековните традициите и философията на изкуството и как  някои от техниките са се съхранили през поколенията и до днес. Желаещите посетителите ще имат възможност да се включат и в специален уъркшоп, по време на който да направят своята първа композиция с помощта на учители и да се докоснат до магията на икебана.

От друга страна, изложбата „Хайга – Eсенни прeлюди“ ще представи хайга на изявени автори от Българския хайку съюз в двете основни направления – рисунки с туш (класическа хайга) и фотохайку (хайша). Творбите на изложбата ще са посветени на естетиката на един от най-красивите сезони – есента. Чрез тях почитателите на японската изящна поезия и изкуство ще могат да се докоснат до красотата на природата в Япония и България и да съпреживеят поетиката на Сезона на червените кленови листа.

Събитието се организира от Сдружение за икебана „Кагецу“ и Български хайку съюз и с подкрепата на Посолството на Япония в България.

*

Пълната програма за 31. Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук: https://www.bg.emb-japan.go.jp/files/100095706.pdf

 

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За тридесет и първа поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2020 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
06.10.2020 г. 17:04
Посетено:
1128
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31791-31-dni-na-yaponskata-kultura-predstavyat-unikalna-savmestna-izlozhba-ikebana-i-hayga-v-sofiya