Изложби

Изложба икебана и хайга „Есенни багри”

Японска есен в Столична библиотека

Изложба икебана и хайга „Есенни багри”


◊ ПОКАНА

Български хайку съюз ви кани на 22 октомври, 17:30 часа в зала „София” на Столична библиотека, където официално ще бъде открита изложбата с икебана и хайга „Есенни багри”.

Специална изненада ще бъде музикалното приветствие към гостите на Галина Апостолова (пиано), която ще изпълни цикъл от японски фолклорни песни, и Диляна Георгиева (сопран), която ще изпълни ария на Чо-Чо-сан из операта „Мадам Бътърфлай” от Джакомо Пучини.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Есенни багри” на Български хайку съюз представя художествени творби на 12 съвременни автори в съчетание с композиции на Школата по икебана на Сдружение „Сога”. Тя обединява хайги в двете основни направления – рисунки с туш и фотохайку, с оригинални композиции от икебана, вдъхновени от естетиката на едни от най-красивите сезони – есента. Чрез нея почитателите на японската изящна словесност и изкуство ще могат да се докоснат до красотата и хармонията в природата, да открият една нова поетическа вселена, като съпреживеят поетиката на Сезона на червените кленови листа.

В изложбата могат да се видят творби от: Александра Ивойлова, Александър Телалим, Антонина Караламбева, Владислав Христов, Даниела Симеоновска, Детелина Тихолова, Диляна Георгиева, Елисавета Шапкарева, Зорница Харизанова, Илияна Стоянова, Мая Любенова, Радка Миндова и
Весислава Савова.

Експозицията може да бъде разгледана до 26 октомври 2016.


◊ ЗА ИЗКУСТВОТО ХАЙГА

В съчетание с рисунка или фотография хайку поезията предлага неограничени възможности за още по-оригинално визуално представяне под формата на японското изкуство хайга. Уникалното при хайга е съчетанието на хайку и визуален образ в една художествена творба. При това рисунката или фотографията не е буквална илюстрация на текста, а е призвана да доразвие неговия смисъл, да разшири в съзнанието ни полето на нашите асоциации.

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
21.10.2016 г. 11:49
Посетено:
1516
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/24417-izlozhba-ikebana-i-hayga-esenni-bagri