Изложби

"Гражданска позиция" в галерия ИСИ - София

Фотодокументация на шест пърформанса, правени през последните години в Берлин, Ню Йорк, Амстердам и София

"Гражданска позиция" в галерия ИСИ - София


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София
представя

Боряна Росса заедно с Олег Мавроматти

Гражданска позиция


02–30 юли 2011

Откриване – 1 юли (петък), 19 ч.
Галерия ИСИ, бул. "Васил Левски" 134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф")

За Боряна Росса и Олег Мавроматти пърформансът представлява апел за активно гражданско отношение към действителността. Работите, избрани от авторите за изложбата им в Галерия ИСИ, се вглеждат в колективната и индивидуална идентичности, израснали в капитализма, местни и глобални политики, развитието на технологиите, видени през призмата на съвременните джендър теории и практики. В пърформансите си Росса и Мавроматти често подлагат на реална болка телaтa си, засягайки още по-остро зрителите.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата представя видео и фотодокументация на шест пърформанса, правени през последните години в Берлин, Ню Йорк, Амстердам и София. Във „Витрувианско тяло” (2009) Росса се „вмества” в идеалните пропорции, дефинирани от римския архитект Витрувий, и критикува противоречивата концепция за съвършенството. „Слуги на народа” (2009) е пърформанс, посветен на социалния дарвинизъм и неговите обществени проекции. В „Кръвен сертификат” (2009), направен в контекста на проекта „Пърформанс в криза“ на галерия "
Exit Art", Ню Йорк, Росса и Мавроматти печатат долари, използвайки собствената си кръв като мастило. „Цяло тяло” (2007) визира тялото като „място“, определящо идентичността. „За живото и мъртвото” (2006) е коментар на репрезентацията на насилието в информационните медии. „Гражданска позиция” (2007), дал названието на тази изложба, следва събитията от полицейска акция на Орлов мост, София.

Проблемът за документирането на пърформанс-изкуството заема централно място в тази експозиция. С появата на все по-достъпни информационни технологии и начини за създаване и разпространение на изображения (като дигитална фотография, видео, интернет) документацията приема нови, включително художествени форми. Записът (и оттам запазването) на ефимерни произведения, сам по себе си превърнат в изкуство, се оказва предмет на изследване в пърформансите, изпълнени „на живо”.


◊ АРТИСТИТЕ

Боряна Росса е интердисциплинарен художник и куратор; работи в областта на електронните изкуства, киното, видеото, пърформанса и фотографията. Повечето от нейните произведения са представяни в международни форуми: steirischer herbst, Грац; Националната художествена галерия, София; І Балканско биенале, Солун; Kunstwerke and Akademie der Kunste, Берлин; І и ІІ Московско биенале; Център за феминистко изкуство Elizabeth A. Sackler в Бруклинския музей, Ню Йорк; Музея за съвременно изкуство (MUMOK), Виена; Национална художествена галерия "Zacheta", Варшава; Галерия ИСИ, София; "Exit Art", Ню Йорк и др.

От 2000 г. работи съвместно с художника и кинорежисьора Олег Мавроматти. През 2004 г. с тяхно участие е основана артистичната група ULTRAFUTURO, ангажирана с темата за социално-политическите измерения на технологиите и науката. Произведения на ULTRAFUTURO са представяни в Биеналето на електронното изкуство, Perth (BEAP) и във Фондацията за изкуство и креативни технологии (FACT), Ливърпул; в Обществото за изкуство и технология (SAT), Монреал и др. Росса и Мавроматти представят ULTRAFUTURO в Театър "Trickster", "Exit Art", Ню Йорк от 2006.

Росса е носител на наградата „Избрана литература за пишещите за изкуство” на ИСИ - София за 2008. В момента тя работи над докторска дисертация в областта на електронните изкуства в университета Ренселаер, Ню Йорк, посветена на репрезентациите на пола в българското, съветското и руското кино.

Автор:
ИСИ - София
Публикация:
28.06.2011 г. 22:58
Посетено:
1661
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12819-grazhdanska-pozitsiya-v-galeriya-isi-sofiya