Дарения

Книги на Петя Караколева - дарение за бъдещите учители

Ново дарение от семейството на писателката за студентите от кърджалийския институт “Любен Каравелов”

Книги на Петя Караколева - дарение за бъдещите учители


◊ СЪБИТИЕТО

Книги на Петя Караколева - дарение за бъдещите учители

Петя Караколева, на чието име е учредена национална награда за детска литература, остави богато творческо наследство и за деца, и за възрастни. В кърджалийския институт “Любен Каравелов” – филиал на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, изучаването му започна преди 5 години с учебното помагало “Ох, Зъбчо”.

Ентусиазмът на дфн
Мая Горчева и художествените внушения на Петя Караколева вдъхновиха студентите и наред с курсовите работи и есетата те предадоха приказки и дори стихове. В залата бяха прожектирани серии от художествено-анимационен филм “Лунчо от Луната”, създаден по “Ох, Зъбчо”, звучаха песните от радиопиесата “Приказка за синята поляна” в изпълнение на Надя Топалова и Слава Рачева. Това бе първата среща на бъдещите учители с творчеството за деца на Петя Караколева. Майката на писателката – з.у. Мария Караколева, дългогодишен базов учител към кърджалийския институт, сподели своя опит за изграждане на вкус към четенето и трайни художествени критерии у учениците от начален курс.


◊ ПОВЕЧЕ

Книгите на Петя Караколева повече от 20 години липсват от книжарниците и учители и ученици могат да се докоснат до творчеството й само с отделни нейни произведения, поместени в учебниците по родинознание за І и ІІ клас, в многобройните публикации в интернет или по време на конкурсите за детска рисунка или фестивалите по творчеството на писателката, провеждани всяка година през Дните на детската книга от НЧ “Обединение” – Кърджали.

В деня, когато православната църква чества паметта на Св. София, Вяра, Надежда и Любов, семейството на Петя Караколева – традиционен дарител на институтската библиотека в Кърджали – попълни колекцията от книгите на писателката с трите й романа за деца, излезли през тази година: “Най-златното злато”, чието първо издание е през далечната 1986 г., и неиздаваните досега “Жълтият космодрум” и “Графиня Лък”. За съжаление, романите са без илюстрации и в минимален тираж – по 300 бр. Сестрата на писателката, Тамара Караколева сподели, че по-важно е тези български романи за деца най-напред да стигат до бъдещите учители и изрази надежда, че докато днешните студенти завършат следването си и влязат в учебните стая, вече като преподаватели, книгите на Петя ще бъдат в детските ръце.

В библиотечните компютри бе въведена и информация за методическите разработки на дфн Маргарита Дюлгерова, чиято работа върху романа “Най-златното злато” е първото задълбочено изследване на творчеството за деца на Петя Караколева. Поддържаният от М. Дюлгерова сайт http://www.zlato.hit.bg се открива със статията “Как да открием най-златното злато”, а в помощ на педагози, библиотекари, студенти, експерти и методисти се предлагат идеи за провеждане на уроци с романа-приказка "Най-златното злато" и въпроси за самостоятелна работа на децата в учебния час и извън училище. Милка Иванова, при която студентите търсят книги и информация, отбеляза, че методическите разработки на дфн Маргарита Дюлгерова са готови уроци за студентите в тяхната практика, както и модел за подготвяне на уроците в начален курс.

Студентите от кърджалийския институт “Любен Каравелов” имат предимството пред своите колеги от другите университети, да учат в родния град на писателката, където през м. октомври за V пореден път ще се връчи националната литературна награда “Петя Караколева”.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
18.09.2009 г. 14:47
Посетено:
2273
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/8456-knigi-na-petya-karakoleva-darenie-za-badeshtite-uchiteli