Общество

Отворено писмо на Сдружение на младите учени 2х§3х – БАН

Относно Реформата в БАН

До Президента на Републиката,
До Министър-Председателя,
До Председателя на Народното събрание


За нас, младите учени от Българската академия на науките, реформата е начало на процес, а не е нещо предрешено веднъж завинаги. Ние всички участваме в този процес, започнал с отличната европейска оценка, подмладяването на състава на БАН, индивидуалната атестация, изборите на всички нива, включително и на председател на Академията, новите технологични центрове и бизнес-инкубатори, нови роли за Академиците. Според нас БАН би спечелила от създаването на кариерен център и агресивно търсене на млади хора, които да правят наука. Налага се и спешно приемане на кодекс за изпълнение на външни проекти и задачи.

Ние изцяло подкрепяме идеята за създаването на Университет към БАН. Искаме новото висше учебно заведение да стане час по-скоро действителност. Настоявали сме за него, желали сме го, мечтали сме за него. Създаването на нови изследователски университети е на дневен ред в Европа и БАН, като най-добрата ни научна институция, е именно мястото за създаването на такъв! Тя има ресурсите, които позволяват да се обучават студенти на най-елитно ниво. Един успех на този Университет ще е успех за цялата нация.

В същото време бихме искали БАН да се ангажира по-активно с научно-популярна дейност, като включването й в индивидуалните атестации на учените е добра идея.

Свръхнезависимостта на научните звена на БАН е една утопична идея, която би довела до феодализиране при по-слабите институти. Свръхправата, които дава новият академичен закон на ректори и директори да разполагат с кариерата и душите на учените, водят точно до такъв фриволен резултат. Автономията на институтите виждаме по-скоро като делегиране на права при спазване на определени принципи, които са задължителни за цялата академия. Тези принципи трябва да водят до по-ефективна работа и по-честни, джентълменски отношения в колегията.

Ние, младите учени от БАН, сме наясно и със загриженост следим проблемите, които възникнаха при започналата структурна реформа. Тези проблеми обаче считаме, че следва да се решават с диалог вътре в Академията. Осъждаме всеки опит те да бъдат изнесени и да се случват чрез медиите, тъй като това говори за нарушен диалог. Осъждаме и всяка злоупотреба в това отношение от страна на политически парии и държавни институции. Реформите в БАН са дело на работещите в БАН. Тук ние виждаме ролята си на посредници този вътрешен диалог да се случи. От 27 предложени сливания само 4 са проблемни, и точно диалогът, а не действия чрез силови ходове или истерични подписки по медиите ще помогнат. БАН не е място за политически декларации (политиците имат своите места за изява и то с прискърбни резултати), а за трезво и строго научно мислене и съобразяване с фактите и перспективите в науката. Общото събрание е мястото за този дебат, където всички от колегията имаме представители, а и заседанията му са открити.

Искаме да акцентираме на факта, че докато докладите на Европейския съюз непрекъснато критикуват съдебната власт, икономическите реформи, корупцията и т.н., БАН е най-високо оценената българска институция от Европа засега! Искаме тя да продължи да съществува, но още по-модерна. Ще работим за това.


За контакти: Стилиян Георгиев 0878 770330


Автор:
2х 3х
Публикация:
02.03.2010 г. 00:01
Посетено:
1948
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/9454-otvoreno-pismo-na-sdruzhenie-na-mladite-ucheni-2h-3h-ban