Общество

Движението на младите учени връчва знамето "5+1"

За ясни и конкретни ангажименти на държавните институции за образованието, науката и бъдещето на България

◊ СЪБИТИЕТО

На 11.11.2008 г., вторник, Движението младите учени „КОГИТО” ще връчи на Президента на Република България, Премиера на Република България и кмета на гр. София своето знаме „5% +1% от БВП за 2009 година”

Връчванията ще са:
. от 10.00 часа пред Президентството, бул. "Дондуков" № 2
. от 10.30 часа пред Министерски съвет, бул. “Дондуков” № 1
. от 11.00 часа пред Столична община, ул. “Московска” № 33.


◊ ОБРЪЩЕНИЕ

Ние, Движението на младите учени „КОГИТО”, с внимание следим стъпките на Правителството за модернизирането на българската наука и образование и бихме искали те да са част от една цялостна стратегия за развитие на страната ни.

В условията на световна икономическа криза отслабеното образование и намаляващият научен капацитет ще се отразят пагубно на българската икономика. Затова бихме искали да видим ясни и конкретни ангажименти на държавните институции за образованието, науката и бъдещето на България.

За целта, според нас, е необходимо спешно привеждане на разходите за образование и наука в страната на равнищата, средни за Европа и препоръчвани от Лисабонската стратегия. В този смисъл одобряването на бюджетни разходи от 5% за образование спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) и 1% за наука спрямо БВП още през 2009 г. е крайно необходимо.

„5% +1% от БВП за 2009 година” е знамето, което гарантира: българска културна и научна идентичност в Обединена Европа; българска работеща икономика на знанието и нашето бъдеще в България.

Ние, младите, искаме да останем, да работим и да създаваме в България!

Автор: Движение на младите учени „Когито”
07.11.2008 г. 17:38
Посетено: 1198
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/6787-dvizhenieto-na-mladite-ucheni-vrachva-znameto-5-1