Общество

Отворено писмо на младите учени

Протест, протест!

До всички:

Учени, преводаватели във ВУЗ-ове, студенти, учители
и целия български народ



Днес, 29.10.2007 г., финансовият ни министър предложи своя бюджет за 2008 година на съвета на тристранната коалиция (Станишев, Доган, Сакскобургготски) и в сряда, 31 октомври, той ще бъде внесен в Народното събрание.
В него се предлагат точно същите проценти от БВП за образование (4,2%) и наука (0,4%), каквито са и през тази 2007 г., но с увеличения на заплатите на всички от 50% до 100% спрямо тази година.

Сметката е проста: ще бъдат изхвърлени на улицата десетки хиляди преподаватели, учени и учители, студентските такси ще се увеличат сериозно (вероятно удвоят или утроят), така че на останалите в системата да се дадат увеличенията. Така нито образованието, нито науката ще са станали по-приоритетни за нашето правителство, защото делът им в общия продукт остава същия, но някои прости синдикални искания ще бъдат задоволени, за сметка на:

1)    Много по-малко преподаватели във ВУЗ-овете;
2)    Още по-високи студентски такси;
3)    Изгонване и на последните ни останали учени в чужбина (България е с най-нисък брой на учени на глава от населението в ЕС – 2,8 на 1000 човека срещу над 13 на 1000 във Финландия например);
4)    Намаляване на броя на учителите – явно се гони съотношение ученик–учител, надвишаващо 18/1, което е твърде по-голямо от средното в ЕС – 15/1, и сегашното в България – 13/1;
5)    Увеличаване на учениците в паралелките от 20 в паралелка към 35 в паралелка (поради намалелия брой учители) и съответно понижаване на нивото на преподаване;
6)    Закриване на много от училищата по селата – а оттам и обезлюдяването на съответните райони.

Учителите, които отстояват (заедно с нашите движения, профсъюзите, Съюза на Учените и други организации) 5% за образование и 0,8 % за наука в новия бюджет, са вече твърде уморени от дългия протест.

Затова ние, Гражданското движение за защита на науката и образованието (организация на преподаватели и учени), студентската организация “Призив” и сдружението на учители “Инициатива за промяна”, организираме факелно шествие на 31 октомври 2007 г. (сряда) от 18,00 часа от НДК до пл. “Ал. Невски” (или мястото на събиране на учителите) в подкрепа на един приемлив бюджет за образование и наука през 2008 г.

Исканията за 5% от БВП за образование и 0,8 % от БВП за наука в бюджет 2008 г. са изключително скромни и минимални за всяка европейска страна.

Ако предложеният днес бюджет на Орешарски бъде приет, можем да се простим с идеята за качествено образование в България и сериозни научни изследвания. Последните учени-ентусиасти ще избягат в чужбина. А ние ще имаме държава на знанието само на думи.

Колеги, призоваваме ви да участвате в това шествие – индивидуално или като убедите собствените си ректори, декани или директори да прекратят занятията в сряда, 31-ви октомври, от 17.00 ч.

Съберете се заедно по факултети, институти и елате в 18.00 ч. пред НДК! Вземете факли, свещи и запалки с вас! Вземете най-вече вашите студенти и докторанти. Те са нашето бъдеще! Разкажете им ИСТИНАТА!


. Движение на младите учени “2Х&3Х” http://www.argobg.info
. Гражданско движение за защита на науката и образованието, http://www.nauka2007.org
. Инициатива за промяна, http://www.protest.npmg.org,
. Студентската и ученическа организация “Призив” http://www.priziv.org

Автор:
2Х & 3Х
Публикация:
29.10.2007 г. 23:53
Посетено:
1068
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/4747-otvoreno-pismo-na-mladite-ucheni