Разни

Кърджали има улица "Петя Караколева"

Кърджали има улица "Петя Караколева"
Ескиз: Лилия Сокуренко, заслужил художник на Русия


◊ СЪБИТИЕТО

На 20 юни т.г. на своя сесия Общинският съвет – гр. Кърджали, взе решение една от улиците в новия квартал на града – “Възрожденци”, да носи името на Петя Караколева. За този квартал Петя написа една от своите “Песни за моя град”.

Всеки ден кърджалийските деца ще минават по улицата “Петя”, за която може би все още знаят малко. Но съучредителите на наградата “Петя Караколева” вече търсят нови форми Кърджали да опознае по-добре творческото наследство на своята дъщеря. Най-вероятно, както пише в свое писмо Съюзът на българските писатели до община Кърджали, най-сетне ще бъдат намерени начини “да се популяризира творчеството на Петя Караколева у нас и в чужбина чрез преиздаване и превод на книгите й, създаване на театрални спектакли и песни по нейни текстове, включване на нейни произведения в учебните програми.

Убедени сме, че хуманизмът, богатият език и въображение, мъдростта и детската свежест на възприятията, които носят произведения на Петя Караколева, са нужни на днешните деца.

Убедени сме, че името на Петя Караколева е достойно да представя както гр. Кърджали, така и България в световен мащаб.”

На добър път, улица “Петя”! Нека всеки, минал по теб, се връща отново и отново в този град!


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПЕТЯ

Петя Караколева си отиде от този свят на 53 години и остави след себе си внушително като обем и стойност литературно наследство за деца и възрастни, станало повод община Кърджали и Съюзът на българските писатели да учредят Национална награда за детска литература на нейно име.

Приживе книгите й се издават в половин милионен тираж на български и на още 7 европейски езика, отнасяйки до читателите нейните прозрения за днешните измерения на човешкото и българското. Многожанровостта на творчеството й (романи, разкази, приказки, стихове, песни, радиопредавания, пиеси, учебни помагала, анимационни филми и пр.) и поетичността на словото й дават възможност за разностранна изява на децата-творци, а двата й романа (“Къщата сутрин” и “Свестен човек, ти казвам”), посветени на Кърджали, приобщават читателя към бита и душевността на родопския човек и прокарват естествените мостове между етноси, пространства и епохи.

Приживе творчеството на Петя Караколева печелеше награди за България на телевизионни и радиоконкурси. Повече известна зад граница и по-малко в родния си край, днес чрез интернет творчеството й се разпространява из целия свят.
Автор:
Тамара Караколева
Публикация:
01.07.2007 г. 23:34
Посетено:
2291
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/17/news/4224-kardzhali-ima-ulitsa-petya-karakoleva