Музика

"Тоска" от Джакомо Пучини в Летен театър Кайлъка, гр. Плевен

Плевенската филхармония и Община Плевен, "Сцена под звездите"

 

Операта „Тоска” ще събере на 15 юни в Плевен, в Летен театър Кайлъка, хиляди ценители от цялата страна

След високия интерес към оперните спектакли, част от "Сцена под звездите": "Набуко" и "Аида" от Джузепе Верди, "Кармина Бурана" от Карл Орф и други през изминалите сезони, днес, 15-ти юни 2022 г., от 20:30 часа Плевенската филхармония и Община Плевен канят плевенчани и гости на града на грандиозно събитие в културния живот на Плевен с пищни декори и няколко артистични състава в една незабравима продукция в Летен театър Кайлъка.

Операта "Тоска" от Джакомо Пучини по либрето на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика ще бъде представена от: оркестъра на Плевенската филхармония с диригент Вилиана Вълчева, Общински хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева, вокална група „Арлекино” с ръководител Виолета Боянова.

Солисти в спектакъла са български оперни певци със световна кариера - Таня Иванова - сопран, в ролята на Флория Тоска, Даниел Дамянов - тенор, в ролята на Марио Каварадоси, Венцеслав Анастасов - баритон, в ролята на Барон Скарпия, Валери Цолов - баритон, в ролята на Шароне и други. Режисьор на спектакъла е Надежда Христозова.

"Мога много да говоря за Тоска. Много е деликатно да пееш Тоска. Както е написана от Пучини, партията изисква по-спинтово, по-драматично звучене и това може да подведе певицата да пресъздаде образа малко по-грубо, а аз ненавиждам това. Няма значение колко спинтова е една роля, тонът трябва да е красив, партията трябва да бъде поднесена красиво. Много трябва да се внимава, да се избегне другото и то за мен е като "червена лампа". Това е разковничето, което прави Тоска истинска. Тя е жена, в която са влюбени двама мъже – Каварадоси и Скарпия, тя не може да бъде жената вамп или нещо подобно. Затова и не обичам сцената с Каварадоси в първо действие, когато Тоска показва ревността си. Аз самата не съм такъв човек, не правя скандали и затова се опитвам да представя всичко малко по-меко. Наистина Тоска ревнува Каварадоси, но по-важното е, че го обича и няма да престане да го обича." - споделя неотдавна сопраното Таня Иванова пред Виолета Тончева в интервю за "Културни новини".

 

В исторически план: Операта е създадена в три действия по пиесата „Ла Тоска“ на френския драматург Викториен Сарду, написана специално за актрисата Сара Бернар. Премиерата на пиесата през 1887 г. в Париж има голям успех. Работата над операта е съпроводена с много дискусии, касаещи както драматургичната, така и музикалната основа на операта. Действието на операта се развива в Рим в началото на 19 век и Джакомо Пучини се старае да пресъздаде атмосферата на града по това време. Първото представление предизвиква много шум, при това в буквалния смисъл. Оперите на Пучини винаги са се смятали за значимо събитие и на премиерата на 14 януари 1900 г. присъстват представители на римския елит, сред които са кралицата, премиер-министърът на Италия и членове на правителството, интелектуалци и аристократи.

От 20:30 часа, Летният театър Кайлъка, Плевен, ще създаде възможност за красиво съединяване на величествената природа с изкуството, сценичния сюжет на любовна драма с романтиката на звездното небе и прекрасната музика на Пучини с усещане за цялостна наслада на сетивата. Летният спектакъл под скалите на кайлъшкия каньон ще се трансформира в магическо място за сценична игра, което ще събере звездни имена от артистичния свят и хиляди техни фенове - меломани.

В екипа на мащабната продукция ще вземат участие повече от 200 души - артист-изпълнители и сценичен екип, сред които Асоциация Артем, "Класическа сцена", B sound, екип по декори, костюми, логистика и др.

По прогноза на Националният институт по метеорология и хидрология. няма опасност за валежи във вечерта на спектакъла. 

Билети могат да бъдат закупени в билетните центрове на Плевенска филхармония, на място преди събитието и в мрежата на Ивентим. Повече информация за резервиране на билети на 064 800 843 и 064 800250

Суперпродукцията на фамозното произведение на Пучини ще бъде показана след седмица и в град Ямбол на 21 юни, в рамките на 36. Музикални празници "Златната Диана".

* * *

Всички актуални новини за предстоящите събития на Плевенската филхармония са публикувани в официалните страници на културния институт:
https://www.facebook.com/PlevenPhil
http://plevenphil.com/
Автор:
Тина Коилова
Публикация:
15.06.2022 г. 02:54
Етикети:
ТоскаопераПлевенска филхармонияМузика
Общински ход "Гена Димитрова"
Златната Диана
Летен театър Кайлъка
Посетено:
692
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34926-toska-ot-dzhakomo-puchini-v-leten-teatar-kaylaka-gr-pleven