Музика

Симфоничният оркестър на БНР ще отбележи с две премиери „20 години ppIANISSIMO"

20 октомври 2017, 19.30 ч., Зала „България"

Симфоничният оркестър на БНР ще отбележи с две премиери „20 години ppIANISSIMO"


◊ КОНЦЕРТ "20 ГОДИНИ ppIANISSIMO"

Световна премиера, българска премиера и емблематичен концерт ще изпълни Симфоничният оркестър на БНР на празничния концерт „20 години ppIANISSIMO" на 20 октомври, петък, от 19.30 ч. в зала „България". Събитието се организира съвместно с Фондация „Пианисимо".

Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин ще представи българска премиера на Концерт за две пиана и двоен оркестър „Полесражение" от Ришар Дюбюньон, световна премиера на Концерт за две пиана и оркестър от Георги Арнаудов и емблематичния Концерт за пиано и оркестър от Георги Минчев.

В „Полесражението" на Дюбюньон традиционният симфоничен оркестър е разделен като две армии, всяка от които е водена от пиано. Пианата имат своите собствени теми, които се съревновават, сблъскват в истинска битка, помиряват се на финала и отпразнуват това. „Музиката е образна и на моменти дори театрална", казва Дюбюньон за своето „Полесражение", изпълнено за първи път през 2012 в рамките на прословутата лондонска концертна поредица The Proms. В българската му премиера солисти ще бъдат Лилия Бояджиева и Весела Пеловска.

Концерт за две пиана и оркестър от Георги Арнаудов започва с игри на надсвирване между двете и завършва с класическа южноиталианска тарантела, която ту се преобразува в неаполитанска tammurriata, ту става салентинска pizzica. „Последните две италиански названия не са ястия, а фолклорни танци," отбелязва авторът, обичаният Георги Арнаудов, който през лятото чества 60-годишния си юбилей в препълненото Първо студио на БНР. Солисти на премиерата на Концерт за две пиана и оркестър ще бъдат проф. Борислава Танева и Лилия Бояджиева.

Концертът за пиано и оркестър на Георги Минчев е създаден през 1978 и е изпълнен за първи път същата година от Иван Дреников и Симфоничния оркестър на БНР с диригент Васил Казанджиев. „Концертът е своеобразен връх не само в творчеството на композитора, но и в световната съвременна музикална литература. Веднага печели голяма популярност, изпълнява се многократно в редица страни с различни оркестри, солисти и диригенти, получава множество национални и международни награди и отличия", казва за произведението проф. Стела Димитрова-Майсторова, която ще бъде солист в юбилейното изпълнение.


* * *

Билетите за концерта са в продажба в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4), на касата на „Кантус Фирмус" в зала „България" и в мрежите на www.ticketsbg.com.

Входът е свободен за ученици от музикалните училища и за студенти от НМА „Панчо Владигеров", АМТИИ – Пловдив, Департамент „Музика" на НБУ и специалност „Музика" във ФНПП на СУ „Св. Климент Охридски" срещу представена ученическа или студентска карта.

 
Автор:
БНР
Публикация:
18.10.2017 г. 18:01
Посетено:
957
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/26494-simfonichniyat-orkestar-na-bnr-shte-otbelezhi-s-dve-premieri-20-godini-ppianissimo