Музика

ppIANISSIMO 2013. Солов рецитал на Михаил Големинов (България)

XVI Mеждународен фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO 2013

ppIANISSIMO 2013. Солов рецитал на Михаил Големинов (България)


◊ СЪБИТИЕТО

Шестнадесети международен фестивал
за съвременна клавирна музика
ppIANISSIMO 2013


Солов рецитал на Михаил Големинов (България)

7 април (неделя) 2013, 19:30 часа, Студио 1, БНР
Вход свободен


◊ ПРОГРАМА

• Юджи Такахаши (р. 1938, Япония):
    За Томас Шулц [Пиано 3] (2001) *

• Джон Кейдж (1912-1992, САЩ):
    Етюди на южното небе (Etudes Australes) (1974/1975) *
Книга III: Етюди 17-24
Книга IV: Етюди 25-32

• Андре Букурещлиев (1925-1997, България/Франция):
    Архипелаг IV (Оп.10, 1970)

• Михаил Големинов (р. 1956, България)
Етюд VII (Паркетна деформация)
за пиано и електроника (2013) **

• Луиджи Ноно (1924-1990, Италия):
...изстрадани вълни спокойни... (...sofferte onde serene...) за пиано и магнетофонна лента (1976)

__________
* българска премиера
** световна премиера


◊ ПОВЕЧЕ ЗА МИХАИЛ ГОЛЕМИНОВ

Михаил Големинов (р. 1956) учи при Димитър Тъпков (композиция) и Константин Илиев (композиция и дирижиране) в Държавната музикална академия в София (днес НМА „Проф. Панчо Владигеров”). През 1985 г. продължава музикалното си образование в Австрия и Холандия при Роман Хаубенщок-Рамати (композиция), Тон де Леу (композиция), Александър Балтин (композиция), Карл Йостеррейхер (дирижиране) и Харалд Осбергер (пиано). Изучава също така електроакустична музика при Дитер Кауфман в Института по електроакустика във Виена.

Между 1986 и 2000 г. сътрудничи към редица театрални продукции в различни страни, участва в множество проекти, занимаващи се със съвременни изкуства, смесени медии, интуитивна и компютърна музика.

В периода 1989-2000 г. работи към Музикалното издателство „Доблингер” и Музикологичното издателство във Виена. Реставрира стари ръкописи в музикалния архив на „Музикферайн”. Създател е на специални шрифтове, които се употребяват в съвременната нотация.

Получава високи отличия на авторитетни форуми за нова музика: “Карл Мария фон Вебер”, Дрезден (Германия, 1983 г.) за Струнен квартет No. 1; две награди “Хамбахер” (Германия, 1989 г.) за Концерт за тромпет и оркестър и Концерт за пиано и оркестър; награда на Летния музикален фестивал в Хицакер (Германия, 1992 г.); препоръка за изпълнение от международното жури на Великденския фестивал в Залцбург (Австрия, 1983 г.); финалист на композиторския конкурс ALEA III, организиран от Училището по изящни изкуства към Бостънския университет (САЩ, 1989 и 1991 г.).

Освен в България, произведенията му са изпълнявани в Австрия, Русия, Франция, Италия, Германия, Япония, Полша, Словакия, Чехия, Америка и др. Творбите му обхващат широк спектър от стилове и жанрове – от камерни и оркестрови произведения до компютърна музика, видеокомпозиции и музикални графики (графична музика). Има поръчани творби от „Концертхаус” (Виена), Квебекското дружество за нова музика (Монреал), Саксофонния квартет MELO-x и други водещи организации и състави. Участва в множество концерти в Европа, Северна Америка и Африка като пианист, композитор и диригент.

В момента живее в София и е музикант на свободна практика. Съосновател е, заедно с пианистката Анжела Тошева, на компанията Orange Factory psychoacoustic arts – експериментален център за музикално творчество, изпълнителско изкуство, издателска и образователна дейност.


***
Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO е единствен и уникален като концепция в националната и световна практика. Той е фокусиран главно върху неизчерпаемите възможности на пианото като клавишен и перкусионен инструмент. Освен „лаборатория” за съвременно изкуство фестивалът е и творческо пространство за утвърдени и дебютиращи изпълнители, „изследващи” сложните процеси на съвременната клавирна естетика. ppIANISSIMO е своеобразен „генератор” за нови изпълнители и „стимулатор” за ново творчество. До този момент в петнадесетте издания на фестивала са взели участие над 220 изпълнители и са прозвучали композиции от близо 300 творци. Голяма част от дебютиралите на ppIANISSIMO пианисти и композитори са вече сред водещите имена на съвременната култура. Почти всички изпълнения в концертите са световни или български премиери, а най-доброто от прозвучалата най-нова музика показва пътя на бъдещата класика.

ppIANISSIMO е проект на фондация „Пианисимо” и Българското национално радио.



Автор:
Илия Граматиков
Публикация:
06.04.2013 г. 18:11
Посетено:
1617
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16730-ppianissimo-2013-solov-retsital-na-mihail-goleminov-balgariya