Музика

ppIANISSIMO 2013. Концерт на Абсолют трио (Швейцария)

XVI Mеждународен фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO 2013

ppIANISSIMO 2013. Концерт на Абсолют трио (Швейцария)


◊ СЪБИТИЕТО

Шестнадесети международен фестивал
за съвременна клавирна музика
ppIANISSIMO 2013



Концерт на Абсолют трио (Швейцария)

6 април (събота) 2013, 19:30 часа, Студио 1, БНР
Вход свободен


Концертът се осъществява с любезното съдействие на:
Ernst Göhner Stiftung
Pro Helvetia – Schweizer Kulturstiftung
Schweizerische Interpretengenossenschaft SIG


В програмата произведения от:
. Давид Сонтон Кафлиш (р. 1974, Швейцария)
. Шандор Вереш (1907-1992, Унгария/Швейцария)
. Тобиас Пм Шнайд (р. 1963, Германия)
. Рафаеле Д’Алесандро (1911 – 1959, Швейцария)


◊ АБСОЛЮТ ТРИО

Бетина Болер (Швейцария) – цигулка
Юдит Герстер (Швейцария) – виолончело
Стефка Перифанова (България/Швейцария) – пиано

Основаният през 2003 г. швейцарски ансамбъл "Абсолют трио" непрестанно прокарва музикалния диалог между съвременността и миналото. Афинитетът на състава към съвременната музика е от първостепенна важност за членовете му и повод за регулярните им поръчки на нови творби. Осем значителни произведения за клавирно трио (някои от които с лайф-електроника) са създадени по този повод и са се превърнали в неизменна част от силно въздействащи концертни програми – ценни и редки находки, заслужаващи своето обществено представяне. Сред сцените, на които триото се изявява, са Центърът за изкуства в Сеул, „Уигмор хол” (Лондон), културният център „Гастайг” (Мюнхен), „Тонхале” (Цюрих), Западногерманското радио (Кьолн) и Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO (БНР, София).

През 2005 г. триото предизвиква сензация както в Швейцария, така и в чужбина, с постановката на Миша Кезер на белия балет "Присъствие" (Présence) от Бернд Алоис Цимерман, както и с версията за клавирно трио на Едуард Щойерман на "Просветлена нощ" от Арнолд Шьонберг (изпълнени и на ppIANISSIMO през същата година). През сезона 2006/2007 следва възторжено приетият проект в почит на Шуман с нови творби от Гари Бергер и Джунгхай Лий, който „надгражда” електронно звука на клавирното трио (също изпълнен на ppIANISSIMO през 2007 г.) Дебютът на триото в „Уигмор хол” през април 2007 г. е щедро възхваляван в английските специализирани списания Strad и Musical Opinion.

През 2007 г. фирмата Guild издава първия компактдиск на Абсолют трио (тогава все още с виолончелистката Имке Франк) със споменатите творби от Шьонберг и Цимерман, както и с произведение от швейцарския композитор Рудолф Келтерборн, поръчано от триото. Още "топъл" той е възторжено посрещнат от критиката и отличен с наградата "Пицикато Суперсоник". Вторият албум на ансамбъла Wahl-verwandt-schaften (Избирателен афинитет), издаден от Solo Musica през февруари 2013 г., включва части от триа на Франц Шуберт и транскрипции на вокални дуети от Роберт Шуман, съчетани (в съответствие с идеята за избирателни влечения и предпочитания) със съвременни творби от Миша Кезер и Джунгхай Лий, както и с удивителното постромантично Трио оп. 1 от швейцарския композитор Фолкмар Андреае.

Славата на Бетина Болер се дължи на участието й през 90-те години на миналия век в награждаваните и международно излъчвани по швейцарската телевизия визуализации на музика, режисирани от Адриан Марталер. Тя завършва с отличие обучението си при Ханс Улрих Лееман в Берн (с диплома за солист и преподавател) и учи за кратко при Ицхак Пърлман в Бруклинския колеж в Ню Йорк. Нейната страст е насочена към изключително разнообразие от музикални стилове и дейности. Освен заниманията й с „класическата” музика (с акцент върху периода от началото на XX в. до днес), тя обича да импровизира и композира – пише собствени каденци към всички цигулкови концерти на Хайдн, Моцарт и Бетовен, прави аранжименти за две и три цигулки на Партита в E dur от Й. С. Бах. Има подчертан интерес към народната музика на Източна Европа и Швейцария. Също така аранжира и композира музика за отделни проекти на режисьора Фолкер Хесе, в които участва и като свиреща актриса. Освен това инициира и реализира проекти за преподаване на музика на деца и юноши. Член е на ансамбъла от солисти Collegium Novum Zürich. Бетина Болер изнася концерти като солист и камерен музикант в повечето европейски страни и САЩ (включително на 100-годишнината на "Карнеги хол").

След завършване на гимназия Юдит Герстер първоначално учи архитектура, но зародилата се още в детството й страст към музиката и камерното музициране скоро надделява и я насочва към музикалното образование. Получава солистичната си диплома в класовете на Иван Монигиети и Томас Гросенбахер в музикалните университети на Базел и Цюрих. Срещата и уроците й с Валтер Левин от LaSalle Quartet я вдъхновяват и тласкат към решението да стане професионален музикант. Освен с активната си дейност с Абсолют трио тя се изявява и като член на Базелския симфоничен оркестър и ансамбъла Амалтеа. Участията в различни проекти, включващи свиренето на бароково виолончело, както и подготовката на музиканти за прослушвания са част от ежедневието й. Въпреки успешната й музикална кариера, любовта на Юдит Герстер към визуалните изкуства и архитектурата не е стихнала. Тя разкрива още един аспект от творческото си въображение, създавайки миниатюрни, поместени в кутии колажи, използвайки материали от всякакъв вид и размер.

Стефка Перифанова завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” (София) при проф. Джулия и Константин Ганеви (възпитаници на знаменития Хенрих Нейгауз). Непосредствено след дипломирането си работи като техен асистент в продължение на четири години. През 1993 г. получава високо ценената в България стипендия „Св. св. Кирил и Методий”, което й дава възможност да продължи образованието си в Швейцария при проф. Рудолф Бухбиндер (изпълнителски клас), Жерар Вис (камерна музика и песенен акомпанимент) и Бруно Канино (солистична диплома). Тя е лауреат на множество отличия и конкурси, сред които наградата "Едуард Чуми" за най-добра солистична диплома (Берн, 1999 г.) и I награда на Международния клавирен конкурс в Порту (Concurso Internacional de Musica da Ciudade do Porto) през 1996 г. Освен солист, Стефка Перифанова е и търсен камерен музикант и песенен акомпанятор на международните сцени. Музицирала е с изпълнители като Сол Габета, Рафаел Олег, Хансхейнц Шнеебергер и Дьорд Паук. Има подчертан интерес към съвременната музика, осъществява премиерите на редица творби.

В допълнение към изпълнителската й дейност с Абсолют трио, тя е и член на ансамбъла от солисти Камерата вариабиле Базел (Camerata Variabile Basel). Журира на клавирни конкурси и често асистира на майсторски класове (на Янош Щаркер, Игор Ойстрах, Менахем Преслер, Бърнард Грийнхаус и др.) Стефка Перифанова е лектор в Цюрихския университет по изкуствата от 1999 г. и Базелската музикална академия от 2011 г.   

 

Автор:
Илия Граматиков
Публикация:
04.04.2013 г. 16:45
Посетено:
1844
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/16716-ppianissimo-2013-kontsert-na-absolyut-trio-shveytsariya