По света

Хайку на Владислав Христов в новия брой на "Frogpond"

Единственото българско участие в броя

Хайку на Владислав Христов в новия брой на "Frogpond"


◊ СЪБИТИЕТО

Хайку на Владислав Христов присъства в новия брой 35:2 на едно от най-престижните издания за англоезично хайку "Frogpond". Това е единственото българско участие в броя и едно от малкото европейски. Строгата селекция на редакторите прави публикуването в това списание един от желаните върхове за всеки хайджин.

Текстът в английски и български вариант:

dawn
the lightness of a hand
without a pen



зазоряване
лекотата на ръка
без химикалка

             

◊ ЗА ИЗДАНИЕТО

Списанието "Frogpond" е официално периодично издание на Хайку обществото на Америка. Неговата основна функция е да публикува възможно най-доброто от съвременното англоезично хайку и сенрю, свързани форми, включително последователности, ренку, ренга и хайбун, есета и статии за тези форми, както и прегледи на книги. Списанието излизащо три пъти годишно е със запазени авторски права от HSA. "Frogpond Web Sampler" е проектиран от Ранди Брукс, отговарящ по електронните медии за Хайку обществото на Америка. Хайку Обществото на Америка е основано през 1968 г. и започва да издава списанието "Frogpond" през 1978 г.

Някои ключови проблеми, по които дебатират американските практици в хайку са: подходящите дължина и структура на хайку, използването и значението на киго ("сезонните думи"), връзката на хайку с Дзен, използването на природна и градска образност, разликата между хайку и свързания с него жанр сенрю, хайку граматиката, както и включването на субективни елементи, вкл. личните местоимения. Важни ресурси за поетите и учените, опитващи се да разберат англоезичната хайку естетика и история са "Хайку наръчник" (McGraw-Hill, 1985) от Уилям Дж. Хигинсън и "Поетическо ръководство по хайку" от Лий Гърга (Modern Haiku Press, 2003).

През първите 25 години от съществуването си "Frogpond" публикува 89 броя с 8 редактори. Преди няколко месеца бившият главен редактор на изданието Джордж Суейд обяви, че редакторската щафета преминава у Франсин Бануорт. Всеки брой на "Frogpond" предлага награда по 100 $ от Хайку музея на литературата – за най-добро непубликувано преди това произведение, фигуриращо в последния брой на "Frogpond", избрано чрез гласуване на Изпълнителния комитет на Хайку обществото на Америка. Тази награда е възможна благодарение на щедростта на Музея за хайку литература в Токио, Япония.


Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
27.07.2012 г. 14:26
Посетено:
1574
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/15232-hayku-na-vladislav-hristov-v-noviya-broy-na-frogpond