Празници / фестивали

Втори детски фестивал "Петя Караколева"

Децата рисуват по приказките на Петя Караколева

Втори детски фестивал "Петя Караколева"


◊ СЪБИТИЕТО

На 28 май 2009 година 21 деца от община Кърджали рисуваха по приказката на Петя Караколева “Синьото цвете”. Първото издание на арт работилницата бе водено от Пенка Атанасова – художник, галерист и дългогодишен преподавател по изобразително изкуство, и съвпадна с рождения ден на писателката, която тази година щеше да навърши 65 години.

Всяко дете получи грамота за участие в първото издание на арт работилницата “Петя”, с което бе положено началото на нова традиция: всяка година през Месеца на детската книга и изкуствата за деца младите художници ще рисуват по някоя от нейните приказки. Тази година наградите бяха комплект маслени бои за всеки участник и екземпляр от “Сабята на щурчето”, която досега е преведена на 7 европейски езика. Илюстрациите на Петър Станимиров продължават празника, в който участваха децата на община Кърджали.


◊ ОЩЕ ЗА ПРАЗНИКА

Пенка Атанасова сподели, че да се рисува по приказките на Петя е лесно, но и много отговорно – тя самата рисува с думи и така провокира децата да търсят и намират с нови изразни средства образите на приказните герои. Освен че умее да пише, Петя умее и да рисува, дори логото на фестивала е изработено по нейна рисунка за приказката й “Делфинчето”.

Художниците на Кърджали журираха и конкурса по романа-приказка “Жълтият космодрум”. Романът излезе без илюстрации и това даде възможност децата да изразят своето виждане за Триглавата ламичка, Компютъра, разсеяният професор Гуер от планетата Гуерания, двете сестри Ео, 6-годишните митничари Тотан Тан и Клеменсио, чиято задача е да не допускат на Земята да пристигат лоши неща… Постъпиха 44 рисунки, освен първите три места има и две поощрения.

На 1 юни ще се проведе второто издание на фестивала “Петя”. Този път ще участват над 130 деца с пиеси, песни и стихове на писателката. Много музика и танци ще изпълнят голямата зала на НЧ “Обединение”, а във фоайето вече се подрежда изложба от рисунките от арт работилницата и конкурса.

Колективът на читалището начело с Камелия Чолакова за пореден път доказва, че творчеството на Петя Караколева е намерило добър дом в литературния салон, носещ нейното име, и че умее добре да посреща гости.
Отличилите се във фестивала колективи не само ще получат своите награди, но и ще имат честта и отговорността да открият на есен ритуала по връчването на Националната награда “Петя Караколева”, която тази година отбелязва своята 5-годишнина.


◊ КНИГИ ОТ ПЕТЯ КАРАКОЛЕВА

Може да поръчате книги от и за Петя Караколева с помощта на "Книжен пазар":

. Жълтият космодрум
. Графиня Лък
. Най-златното злато
. Молитва за Петя (автор: Тамара Караколева)

Автор:
Тамара Караколева
Публикация:
29.05.2009 г. 16:59
Посетено:
1256
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8007-vtori-detski-festival-petya-karakoleva