Празници / фестивали

Фестивал "Граждански будилник" 2022 започва в София

19 юни 2022 г., 14:00 часа в Топлоцентрала - новото арт сърце на София

Фестивал "Граждански будилник" 2022 започва в София

 

◊ ФЕСТИВАЛ "ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК" 2022

Започва второто издание на творческия фестивал "Граждански будилник" – събитието, на което поставяме правата на сцената, танцуваме, пеем и се забавляваме. И всичко това на едно наистина творчески вдъхновяващо място – Топлоцентрала.

Творците в тазгодишното издание на конкурса за социално ангажирано изкуство "Граждански будилник", бяха провокирани да мислят и творят на тема „Сдружени – силата да сме заЕДНО“. Организаторите от Български център за нестопанско право вярват, че именно в това се крие ключът към добрия живот – да сме заедно и обединени в името на онези каузи, които движат света към по-добро. А сега дойде ред да разберем кои ще бъдат тазгодишните отличени от професионалното жури автори и техните творби в трите категории ФОТОГРАФИЯ, ИЛЮСТРАЦИЯ и ТЕКСТ.

А какво по-подходящо място за награди и изненади от откритата слънчева сцена на Фестивал "Граждански будилник"?

По обичай, освен церемонията по награждаване, организаторите са подготвили шарена програма, с която участниците ще се потопят в една празнична атмосфера, събирайки на едно място смели и съпричастни хора, които ценят своята свобода, помагат на граждански каузи и вярват, че правата са ценност, а не състояние.

Заповядайте на 19 юни 2022 г., от 14:00 часа в Топлоцентралата - София, „Южен парк–II“ (на ъгъла на ул. „Петко Каравелов“ и ул. „Емил Берсински“)

Фестивалният микс е вече забъркан, а рецептата се състои от музикални, танцови и творчески активности за малки и големи! Ето какво ще се случи в рамките на фестивалния ден:

 

14:00 – | Тераса бар |  Откриване на фестивал "Граждански будилник" 2022

Музикални и танцови работилници:

14:15 – 15:15 | Тераса бар | Работилница по ритъм

„Ако ще бием нещо, да бием барабана!“ казва Деян Петров-Дицата - перкусионист, барабанист, един от създателите на „Yambadon“ (първата българска група, свиреща традиционни африкански ритми), който сега влиза в ролята и на водещ на работилницата по ритъм. В уъркшопа „Силата на общия пулс“ ще творим и създаваме общи ритмични фигури, изграждайки усещане за заедност. Барабаните ще ни заредят с енергия, ще се почувстваме свързани с другите и ще придобием усещане за общност. Ще успеем да се свържем със собствения си дух на едно по-дълбоко и извисяващо ниво. Нека заедно създадем ритъма на фестивала!

15:30 – 16:30 | Тераса бар | Работилница за афро танци

Създадохме ритъм – дотук добре! Сега обаче е време да се раздвижим. За целта ще ни помогне Мария Косса - преподавател по африкански танци, създател на реалности, търсач на смисли. В рамките на работилницата по афро танци ще се научим да стъпваме с лекота по дървения под, водени от ритъма на екзотичния музикален инструмент джембефола. Да бъдем заедно – във вихъра на солидарния танц! Ще те очакваме!

 16:45 – 17:45 | Тераса бар | Работилница за swing танци

След като миналата година буквално преживяхме култовата сцена  с песента „Singing in the rain”, сега е ред на суинг танци под жълтото юнско слънце! Заедно с Калина и Миро ще научим и усетим какво е да се танцува на суингинг джаз музика заедно с партньор. Жестоките танцьори от Swing Society ще ни покажат Линди Хоп - най-популярният суинг танц. Дори да нямаш грам опит или пък другарче, с което да полетиш, не се притеснявай – ела и ще стане веселба!

 

Творчески занимания:

14:15 – 18:45 | Тераса бар | Творчески активности за пресъздаване на права чрез изкуство и гражданско-образователни игри

През целия ден ще можеш да се потопиш в света на снимането, рисуването и писането на текстове, като се включиш в планираните игри, предизвикателства и творчески активности. Знае ли човек, може пък и някой да се вдъхнови и да създаде творба за следващото издание на конкурса "Граждански будилник"?!

Награждаване:

19:00 – 19:50 | Бар сцена | Награждаване на авторите в конкурса „Граждански будилник“ vol.5

Тук ще разберем кои са тазгодишните отличени автори и техните творби в конкурса за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2022! В рамките на церемонията ще изтеглим и победителите в томболата от онлайн гласуването на публиката.

 

Концертно парти:

20:00 – 21:00 | Тераса бар | Керана и космонавтите – акустично

Фестивал без музика не е фестивал. Ето защо на сцената на "Граждански будилник" ще посрещнем и феноменалните, извънземни и космически свежари – Керана и космонавтите, които ще забият най-яките акустични парчета. Групата има официално 6 страхотни авторски песни, чиито текстове са на Керана, а музиката и аранжиментите са групово дело. След участието и достигането до финала на телевизионния музикален формат „Гласът на България“ през 2020-а година, Керана се превръща категорично в един от най-бързо развиващите се артисти на българската музикална сцена.

21:00 – 22:00 | Тераса бар | Cool Den

За края на един готин ден, ще потанцуваме и попеем с … COOL DEN! Момчетата правят песни за хора - така може да бъде описано творчеството на бандата. Ако ги питаш за стила, вероятно ще ти кажат „от всичко по малко“ – малко пънк, малко хип-хоп, малко гръндж, малко рок, малко ска и реге. Миш-маш. Е, ние огладняхме и нямаме търпение да вкусим от тази чудна музикантска гозба!

Закриване:

22:00 - 22:10 | Тераса бар | Закриване на събитието

 

Събитието, както и всички работилници, концерти и творчески занимания са напълно безплатни и отворени за всеки, който проявява интерес.

Повече информация ще откриете на сайта на Български център за нестопанско право, както и във Facebook събитието.

 

 

Автор:
Александър Киров
Публикация:
19.06.2022 г. 11:19
Посетено:
741
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/34939-festival-grazhdanski-budilnik-2022-zapochva-v-sofiya