Конкурси

Конкурс за социално ангажирано изкуство на тема "Сдружени: силата да сме ЗАЕДНО"

Срокът за кандидатстване в петото издание на конкурса "Граждански будилник" е удължен до 10 април 2022 г.

Конкурс за социално ангажирано изкуство на тема "Сдружени: силата да сме ЗАЕДНО"

 

Сдружени: силата да сме ЗАЕДНО

Срокът за кандидатстване в петото издание на конкурса Граждански будилник е удължен до 10 април 2022 г.

Днес наблюдаваме как хиляди хора ежедневно се обединяват в името на обща кауза – да помагат и да творят добро. Примерите за солидарност са навсякъде около нас, а гражданското сдружаване набира все по-голяма сила. Какво я задвижва, накъде е насочена тя и какво всъщност означава да сме заедно – обединени и сдружени?

На тези въпроси продължават да отговарят авторите в петото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство Граждански будилник 2022.

Инициативата се организира от фондация „Български център за нестопанско право“, откъдето отправят предизвикателство към дейни фотографи, художници и текстописци да мислят и творят по темата „Сдружени: силата да сме заЕдно“.

Желаещите да се включат имат време до 10 април 2022 г. да подадат свои авторски предложения на сайта на организатора – www.bcnl.org.

Конкурсните категории, в които ще се състезават авторите, както всяка година, са три: „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“.

Три са и основните въпроси, които организаторът отправя към кандидатите, за да предизвика идеи и образи по темата:

>> Какво означава единност и откъде идва силата да сме заЕДНО? Да потърсим примери сред гражданските организации или доброволческите групи, които днес усилено помагат на нуждаещите се от подкрепа.

>> Защо е важно да имаме правото да се сдружаваме в името на общи каузи? Как изглежда нарушаването на това наше право? И какво може да доведе след себе си?

>> Има ли смисъл в това да се обединяваме около общи идеи, цели, послания? Какъв е той?

Днес, повече от всякога, имаме нужда да боравим с инструменти, които имат силата да говорят с въздействащ и ясен глас, да променят нагласи, да повдигат важни за обществото въпроси и да водят до реална промяна. Изкуството е един от мегафоните, през които можем да го постигнем.

На това вярване стъпва организаторът на инициативата, чиято мисия е да подкрепя хората в България да се сдружават свободно и да са граждански активни. В тази мисия повярваха и членовете на журито, с чиято експертна оценка в края на юни 2022 г. ще отличим най-въздействащите и събуждащи фотографии, илюстрации и текстове.

В конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК участие могат да вземат български и чуждестранни автори със или без предишни изяви с до 5 творби във всяка от категориите. В категория „Фотография“ се приемат както професионални, така и любителски снимки. В категория „Илюстрация“ авторите могат да предложат свои рисунки, живопис, илюстрации, графични изображения, колажи, типографски работи и комикси. В категория „Текст“ се приемат есета, текстове с поезия и проза с обем до 1500 символа.

Най-добрите творби в отделните категории ще получат парични и символични предметни награди, а по-широка селекция от произведения ще бъде представена в рамките на изложба на открито пред Народен театър „Иван Вазов“. Победителите ще бъдат отличени на Фестивала ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК vol.2 в края на юни в Регионалния център за съвременни изкуства Топлоцентрала.

Повече информация и условия за кандидатстване са налични на сайта на организатора.

За контакти: Александър Киров | имейл: alexander@bcnl.org | тел.: 0889 752 091

 

 

Автор:
Александър Киров
Публикация:
31.03.2022 г. 15:24
Етикети:
социално ангажирано изкуствоконкурсГраждански будилник
Текст“ фондация „Български център за нестопанско право“
„Илюстрация“
„Фотография“
Посетено:
899
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/34418-konkurs-za-sotsialno-angazhirano-izkustvo-na-tema-sdruzheni-silata-da-sme-zaedno