Лаборатория

Младежка писателска работилница на "Човешката библиотека"

В рамките на Фестивал на българското образование (22-24 април, НДК)


◊ СЪБИТИЕТО

Като част от тазгодишния Фестивал на българското образование (22-24 април, НДК), Фондация „Човешката библиотека“ организира писателска работилница за ученици и студенти.

Всеки, който обича да пише, може да прати свои художествени текстове по имейл до 21 април, сряда, или да ги донесе на място в Националния дворец на културата между 11 и 18 часа на 22 или 23 април. Текстовете могат да бъдат разкази, стихове, есета, сценарии... Единственото условие е да не са по-дълги от 6 страници (10 800 знака с интервалите). Препоръчително е да се изпращат в електронна форма.


◊ РАБОТИЛНИЦАТА

Организаторите на работилницата ще отделят на всеки участник по един час наситена работа с пратените текстове. Целта на работилницата е изцяло практическа: придобиване на умения за редакция и саморедакция. При интерес ще се обсъждат и други особености на писането, издаването и разпространението на книгите.

Водещи на работилницата са Калин Ненов, Нели Иванова, Димитър Манолов, Габриела Петрова и други членове на Човешката библиотека, които обобщават себе си като „страстни читатели: хора, за които словото е като въздуха, като водата“. Те на драго сърце ще споделят опита си като писатели, редактори, преводачи, участници в литературни журита, организатори на конкурси, издатели.

Специални гости ще бъдат Любомир Николов (преводач на „Властелинът на пръстените“ и автор на „Десетият праведник“), Николай Теллалов (автор на поредицата „Да пробудиш драконче“, „Царска заръка“, „Пълноземие“, „Слънце недосегаемо“), Антон Дончев (чийто роман „Време разделно“ зае второ място в класацията „Голямото четене“), както и младите писатели и илюстратори от творчески клуб „Светлини сред сенките“, които ще покажат как се правят колективни романи (с последния им, „Дивна“, който разказва историята на група талантливи ученици в космическа академия, те вече имат пет издадени книги, а сега успоредно редактират шестата и седмата).


На 24 април, събота, в 16 часа, специалните гости ще връчат своите лични награди за най-впечатлили ги текстове, в две възрастови групи: ученици от 1. до 7. клас, и ученици от 8. до 12. клас. Такива награди ще дадат и издателство „Аделфи 2006“, издателство „ИнфоДар“, издателство „Лингея“, както и самата Човешка библиотека.

Входът за работилница и всички останали събития на фестивала е свободен.


◊ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

На 22, 23 и 24 април в Националния дворец на културата за шеста поредна година ще се проведе Фестивалът на българското образование. По традиция фестивалът събира на едно място около 150 български училища и университета заедно с формални и неформални организации, които радеят за подобряването и осъвременяването на образованието в България. Програмата на фестивала е представена на официалния му сайт: http://www.edufest.info

Човешката библиотека е млада неправителствена организация, чиято мисия е да насърчава качествената литература и разгръщането на човешките ни заложби благодарение на нея.

Успоредно с работилницата продължава младежкият конкурс „Книгите, които ме промениха“. Всеки читател до 27 навършени години, за когото книгите са не просто развлечение или извор на знание, а житейско вдъхновение и верен приятел, може да разкаже за най-верните си приятели. Пълните условия на конкурса са описани на http://choveshkata.net/blog/?p=768


За контакти:
Човешката библиотека, http://choveshkata.net/blog
Калин Ненов, 0893 696273


Автор:
Екип на „Човешката библиотека“
Публикация:
19.04.2010 г. 22:05
Посетено:
1816
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/9746-mladezhka-pisatelska-rabotilnitsa-na-choveshkata-biblioteka